To je macek! Na severu Čech našli obřího lososa, kterého zakousla vydra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

To je macek! Na severu Čech našli obřího lososa, kterého zakousla vydra!

Ochránci našli i mrtvého lososa, kterého zřejmě ulovila vydra.
Ochránci našli i mrtvého lososa, kterého zřejmě ulovila vydra. (ČTK)

Do řek v severních Čechách se letos vrátily až desítky lososů. Rybářům se povedlo zdokumentovat několik dospělých ryb v řece Kamenice v Českém Švýcarsku a také několik kilometrů za hranicemi v Německu v říčce Lachsbach.

Přesné číslo ale ochránci neznají, protože většinu ryb není možné spatřit, jejich počet ale odhadují na desítky. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Jednu dospělou rybu zahlédla stráž národního parku v Edmundově soutěsce ve Hřensku, další odlovili rybáři v německém Bad Schandau.

Ochránci našli i mrtvého lososa, kterého zřejmě ulovila vydra. "Společná snaha rybářů a ochrany přírody o návrat lososů do našich vod viditelně přináší své plody, ještě však nějakou dobu potrvá, než se lososí populace bude schopna udržet bez podpory člověka," řekl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Losos obecný je tažnou rybou, která byla v Česku vyhubena kvůli stavbě příčných překážek na vodních tocích a vysoké míře znečištění řek. Ochránci přírody a rybáři se o jejich návrat snaží od roku 1998. Lososí plůdky vysazují do řeky Kamenice každý rok. Poprvé se dospělý losos vrátil v roce 2002 a od té doby jich každoročně přibývá.

Autor:  ČTK,onl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.