Odbornice na mimiku vyčetla z videa unesených dívek: Týrání, izolace a drogy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Odbornice na mimiku vyčetla z videa unesených dívek: Týrání, izolace a drogy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Byl to šok a hrůza. Tak čtenáři Aha! reagovali na zhlédnutí videa, které natočily v Pákistánu unesené Češky Hanka Humpálová (24) a Antonie Chrástecká. Obě vypadají, že jsou ve velmi špatném stavu, a dokonce se loučí se životem. Toto video je už druhé, bylo natočeno 23. srpna a až teď, po souhlasu rodin, zveřejněno. První se v Česku objevilo 16. dubna. Odbornice na mimiku a řeč těla Eliška Landovská (51) včera oba snímky zhlédla a pro Aha! porovnala. Dobré zprávy neměla.

Video ze 16. dubna 2013
„Tady je jasně vidět, že ty holky to tehdy snášely mnohem lépe. Z tohoto videa vyplývá jasná naděje. Možná je z jejich výrazů i patrná jistá netrpělivost; že se zlobí, že to celé tak dlouho trvá. Ale mají víru, že budou zachráněny a zdravotně jsou na tom dobře. I tón hlasu Hanky, která mluví, je vyrovnaný a silný. Není z něj cítit melancholie či poraženectví.“Video z 23. srpna 2013
„Pohled na dívky je zdrcující. Projevuje se na nich neuvěřitelná rezignovanost a také strach. Mám z nich dojem, že jsou to lidé zlomení, trápení a týraní. Nevyloučila bych ani nějaké léky či drogy. Jejich hlasy jsou monotónní a neosobní. Takhle mluví lidé, kteří jsou dlouhodobě v izolaci a nemají s kým mluvit. A to video je určitě autentické, nejde o nějakou frašku, do které je natlačili, aby ovlivnili vyjednávání. Smutek z těch děvčat čiší na dálku.“

 V čem se videa liší?

Na prvním videu byly ještě obě dívky společně. Bylo vidět, že věznění na ně ještě tolik nedoléhá.

Na druhém videu jsou už dívky jednotlivě. Podle bezpečnostního experta Andreje Šándora je to proto, aby únosci znemožnili vojenský zásah vedoucí k osvobození dívek.

Na prvním videu bylo ještě povzbuzující, že na něm bylo vidět logo pákistánské televize. Mohlo to svědčit o tom, že únosci mezi sebe pustili novináře, že je ještě naděje.

Na druhém snímku už žádné logo nebylo.

Na druhém videu také jedna z dívek najednou přešla z angličtiny do češtiny. Svědčí to o její zmatenosti, evidentně neví, kde je.


Bezpečnostní expert Andor Šándor: Věřím, že dívky žijí!

Naději, že unesené dívky se ve zdraví vrátí, dává vyjádření bezpečnostního experta Andora Šándora. „Dívky mluví o smrti a čtou poslední závěť. Podle mne je to jen útok na city. A proč médiím video poskytla rodina? Může to být způsob, jak vzkaz rodiny doručit k únoscům, kteří na sebe jistě nenechali zpáteční adresu. Já věřím, že dívky jsou živé. Zájem únosců je přece získat výkupné, ať už je to ve formě peněz nebo jiných požadavků.

Přečtěte si
clarabella
2. 11. 2013 • 06:32

Kdo je to ten Toníček o kterým jedna z nich mluví na konci videa? Doufám, že nějaký zvíře a ne její dítě. Nedovedu si představit jejich život, pokud by je přecejenom propustili. Po takovým zážitku by skončily v blázinci.

clarabella
2. 11. 2013 • 06:23

Je to sice hnusný co napíšu, ale nevyjednávala bych s teroristy. Uspějí jednou, udělají to zase.

clarabella
2. 11. 2013 • 06:16

Taky bych řekla. Holt kdo s čím zachází....

jakeline
2. 11. 2013 • 05:45

Nevím co si o celém případu myslet hazardovaly se svými životy byly zcestovalé dobře věděly co je v islámských zemích čeká naskýtá se otázka proč přes tyto země cestovaly pěšky a co si tím chtěly dokázat ted volají o pomoc pozdě bohužel

jerwo
2. 11. 2013 • 02:10

urcite se domu nevrati to je drsna realita.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.