5 rad deníku Aha! Jak porazit podzimní »depku« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

5 rad deníku Aha! Jak porazit podzimní »depku«

Nenechte se vydeptat!
Nenechte se vydeptat!  (Profimedia.cz)

Léto už dávno skončilo a nás čeká půlroční chladné období a kratší dny. Značná část lidí mívá s tímto obdobím velké problémy. Trpí zvýšenou únavou, špatnou náladou a často říkají, že mají depku.

V drtivé většině případů však nejde o klasickou depresi. Spíš o melancholii, skleslost, rozladění a únavu. Jak s nimi bojovat? Základem je správná životospráva, dostatek spánku a aktivní pohyb.
 
1. Jezte potraviny s vysokým obsahem vitaminů a minerálů

Důležitá je pravidelnost. Nezapomeňte na potraviny s obsahem vitaminu C (ovoce, zelenina) a vitaminu B5 (mléčné výrobky, kukuřice aj.). Zařaďte i ty s obsahem železa (hrozinky, játra, špenát aj.), vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a dalších minerálů.

2. Dostatečně spěte
Dbejte na to, abyste spali alespoň osm hodin. Jen tak důkladně zregenerujete organismus.

3. Pořiďte si zdravé světlo
Přirozené světlo přispívá k celkovému pocitu zdraví a pohody, proto se na podzim a v zimě, kdy je slunečního svitu málo, cítíme unavení, ospalí a míváme špatnou náladu. „K návratu do normálu pomůže tzv. plnospektrální světlo, které má stejné barevné složení jako sluneční záření. Jaké vybrat a kam všude ho instalovat vám poradí v prodejnách s osvětlením,“ říká Peter Sale z Blue step.

4. Věnujte se přátelům
Stres se negativně projevuje na lidském zdraví, vysiluje a přináší únavu. Stresové situace proto kompenzujte těmi příjemnými: jděte na procházku, do oblíbené restaurace, setkejte se s lidmi vám milými, vyražte za kulturou. Pomůže vám to dotankovat energii.  

5. Sportujte
Pohybová aktivita pomáhá našemu tělu i mysli. Nemučte se v posilovně, ale najděte si takový sport, který vás bude bavit. Může se jednat např. o jízdu na kole, rychlou chůzi, jógu, plavání, pilates,  procházky do lesa či výšlapy se psem.

Co je klasická deprese

Člověk s depresí má dlouhodobě pokleslou náladu, cítí úzkost a osamocenost, pocity méněcennosti ci viny, nevěří si a je unavený. Špatně se soustředí, má problémy se spánkem. Může být agresivní a zlomyslný, nebo naopak unavený a klidný. Nereaguje na radostné podněty, nedokáže mít dobou náladu. Příznaky mohou přetrvávat týdny i roky. Nemocný může pomýšlet dokonce na smrt a uvažovat o sebevraždě. Depresi léčí psychiatr antidepresivy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.