Dominanta nechvalně známého sídliště Chanov zmizela: Průhledný panelák už není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dominanta nechvalně známého sídliště Chanov zmizela: Průhledný panelák už není!

Bourání přihlíželi místní.
Bourání přihlíželi místní.  (Foto Aha! – Helena Lacinová, Martin Nebesář)

Průhledný panelák v mosteckém sídlišti Chanov, který upozorňoval od silnice z Teplic: pozor, tady je ghetto Chanov, už nestojí! Ruina s číslem popisným 12, totálně zničená obyvateli nechvalně proslulého sídliště, obývaného většinou Romy, padla k zemi.

„Byla to ostuda města a zbourání jsme plánovali dlouho,“ řekl včera primátor Mostu Vlastimil Vozka. Město do zvelebení Chanova, čtvrti, kde stojí domy takzvané »stovky« a kolem hlavního nádraží nasypalo v průběhu několika let 339 milionů z  Evropské unie.


Stačily 3 miliony
Původně chtělo město »dvanáctku« zachovat, snížit ji a v dolních patrech vybudovat kulturní a školicí centrum. Od záměru kvůli penězům však odstoupilo. Zbourání vyšlo levněji, na tři miliony. Demolici udělali pracovníci Technických služeb města Mostu v pátek a sobotu.

Průhledný panelák sundávali postupně, speciální nůžky rozstříhaly panelovou konstrukci, takže se stavba sesunula k zemi. Během týdne budou odklizeny zbytky. „Myslím, že se zbouráním paneláku náhled na Chanov nezmění. Bylo to historicky první takové ghetto v republice a má daleko horší pověst, než to tady ve skutečnosti vypadá,“ řekl Martin Nebesář, ředitel Domu romské kultury v Chanově.

Kde se vzal Chanov
Chanovské sídliště bylo postavené v roce 1978 pro obyvatele Starého Mostu, jejichž domovy padly za oběť těžbě hnědého uhlí a Romy. Chanov se stal postupem času symbolem nepovedené komunistické integrace Romů. Ti tu začali převažovat a ze sídliště se stalo ghetto. Původně tu bydlelo skoro 2 tisíce lidí, nyní jich tu žije asi pět set.



Autor:  lac

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.