Tajný bunkr z dob studené války: Tady měl Husák posvátné ticho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajný bunkr z dob studené války: Tady měl Husák posvátné ticho!

Gustáv Husák
Gustáv Husák (ČTK)

V budově dnešního ministerstva dopravy kdysi sídlil Ústřední výbor Komunistické strany Československa. A pánem baráku na pražském Těšnově byl čtrnáct let poslední totalitní prezident Gustav Husák, který tam měl i vlastní bunkr!

Do toho se mohli v sobotu návštěvníci podívat v rámci Dne otevřených dveřích a nechybělo u toho ani Nedělní Aha! Jak taková návštěva bunkru, který byl v době studené války pro soudruhy plně vybaven, vypadá?

Ve sprše s Gustavem

Jdete podzemní asi třistametrovou chodbou prokládanou těžkými pancéřovými dveřmi. Kolem jsou místnůstky, v nichž jsou odloženy všelijaké bedny obsahující mimo jiné i plynové masky. K nahlédnutí je také sprcha, kterou Husák mohl využívat.

Luxusní příbor

To pravé ale přišlo v hlavní místnosti. „Přenesli jsme sem exponáty z Husákova bytu, který byl také v této budově, ale nyní jsou v těch prostorách kanceláře úředníků,“ řekl Nedělnímu Aha! mluvčí ministerstva dopravy. A my jsme si mohli prohlédnout, u jakého stolu Husák seděl, jak luxusním příborem jedl a které prezidenty měl nejraději…



Autor:  vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.