První dáma zdravé výživy Lucie Tomášková: Změnila jídelníček a porazila rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První dáma zdravé výživy Lucie Tomášková: Změnila jídelníček a porazila rakovinu!

Lucie Tomášková
Lucie Tomášková (Foto Aha! - Martin Přibyl)

Podnikala, vydělávala velké peníze, dřela od rána do večera, žádné volno pro ni neexistovalo. Až ji tělo vypovědělo službu a řeklo dost! Selhání imunitního systému vygradovalo rakovinou děložního čípku. Lucie Tomášková z Teplic byla ze dne na den nucena od základu změnit stravu a svůj životní styl. Zvládla to! A co víc, stala se první dámou zdravé výživy u nás, učí lidi jak vařit zdravě a dokonce si otevřela originální restauraci, kterou jinde v republice nenajdete.

Žila jenom prací

Jako malá měla sen, stát se letuškou. „Brzy jsem ale pochopila, že to taková sranda nebude,“ prozrazuje paní Lucie. „Nakonec jsem vystudovala hotelovku. Že bych se ale jednou živila vařením, to mě tehdy nenapadlo ani náhodou,“ dodává.

Po studiích začala pracovat v reklamní agentuře a její kariéra vyletěla strmě vzhůru. Tento obor ji naplňoval a byla v něm velice úspěšná. Brzy se osamostatnila a rozjela byznys v zahraničí.

„Zrovna jsem stavěla barák, takže jsem se musela sakra otáčet, abych to všechno utáhla. Proto jsem vše podřizovala práci a makala od nevidím do nevidím. Žila jsem hektický život, nevěděla co je volno,“ popisuje.

Krutý ortel: Máte rakovinu, nebudete mít děti

A pak to přišlo. Postupně se na ni začal valit jeden zdravotní problém za druhým. Její imunitní systém se hroutil jako domeček z karet. „Kolem druhé hodiny odpoledne to na mě vždycky padlo a nebyla jsem schopná absolutně nic. Neměla jsem sílu řídit auto, natož něco udělat, musela jsem si jít vždycky lehnout,“ vzpomíná na své první těžkosti. To nejstrašnější na ni ale teprve čekalo. „Lékař mi oznámil, že mám rakovinu děložního čípku a hrozilo, že nebudu moci mít nikdy děti,“ dodává.

A to byla poslední kapka. „Původ toho všeho co se mi dělo, byl stres a způsob života, který jsem vedla. Řekla jsem si, že takhle ne. Ze dne na den změnila radikálně jídelníček a začala se zajímat o zdravou stravu,“ konstatuje Lucie.


Před rodiči nemoc tajila

Začátky byly drsné. K jídlu si nemohla dát skoro nic, na co byla předtím zvyklá. „Maso, mléčné výrobky, lepek, ale ani čerstvou zeleninu, ovoce nebo pečivo. Dokola jsem jedla rýži a tepelně zpracovanou zeleninu,“ říká.

Prvních čtrnáct dní nové pochoutky jedla s odporem. „Doma jsem neříkala, co mi je a proč jsem musela změnit stravování, abych rodičům nepřidělávala starosti. Mamka si tedy myslela, že chci být »in« a držím nějakou dietu. Smála se mi se slovy: dneska máš zelenej nebo červenej hnus?“ Výsledky se dostavily téměř okamžitě. Testy ukázaly, že je z nejhoršího venku. Bez drastické léčby se z nemoci dostala.

Věř a víra tvá, tě uzdraví, funguje stoprocentně… „I kolegové v práci viděli tu změnu. Byla jsem v naprosté pohodě, vyrovnaná, mělo to zkrátka vliv na psychiku,“ konstatuje Lucka.

Otevřela restauraci pro zdravé i nemocné

Zdravá výživa ji nakonec přirostla k srdci. Chtěla dokázat, že i zdravá jídla mohou být dobrá. Odjela studovat do zahraničí na vyhlášený Kushi institut, což je tvrdá japonská škola, kdy se člověk naučí nejen vaření a nauce o potravinách, ale i pokoře a úctě k životu. Rady jí udílel například i Adelbert Nelisson, který vařil i pro popovou hvězdu Madonnu. Už tehdy se jí ale v hlavě honil sen.

„V době kdy jsem nemohla nic jíst, bylo pro mě utrpení chodit do restaurací. Častokrát nic z toho, co tam nabízeli, jsem si dát nemohla. Párkrát jsem si zkoušela objednat horkou vodu, ale věřte mi, fakt to nejde. Koukali tam na mě jako na zjevení,“ rozesměje se Lucie. A tak se rozhodla v Teplicích otevřít restauraci, která nebude nikoho diskriminovat, kde se nají nejen normální smrtelníci, ale i lidé se zdravotními problémy. Například diabetici nebo pacienti s celiakií. „Nají se tu prostě úplně všichni,“ dodává majitelka restaurace Zahrada.


Sláva – maminkou nakonec bude

A jak vaří doma? „Jasně, že zdravě. Manžel už si zvykl a chutná mu to také. Samozřejmě, že si ale svíčkovou občas dá,“ líčí s úsměvem Lucie. Dokonce svým elánem »nakazila« i tchýni, která tu a tam podle jejich receptů něco uvaří nebo upeče. „Zrovna nedávno skvělou bublaninu,“ konstatuje Lucie. Za to u svojí maminky neuspěla. „Mamka to dodnes nepobrala. Když ji chci pohostit, odpoví: děkuji, dnes jsem již zvracela,“ směje se Lucka, která navzdory krizovým předpovědím lékařů se už brzy stane maminkou. Že by na té zdravé výživě přece jen něco bylo?



Přečtěte si
pettrr
18. 10. 2013 • 21:55

Existuje i přírodní zabiják rakoviny, viz odkaz: www. folaxan.com

hillaarkaa
17. 10. 2013 • 14:52

lepší než tvůj vymytý mozek a lexaurin,nemyslíš???

jaromir123
17. 10. 2013 • 07:45

Opět důkaz, že bílé pláště velmi často nic neví a farma průmysl z toho dobře žije.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.