5 důvodů, proč pravidelně chodit na preventivní prohlídky: Vezměte dítě k zubaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

5 důvodů, proč pravidelně chodit na preventivní prohlídky: Vezměte dítě k zubaři!

Statistiky jsou hrozivé. Čtyřleté děti mají v průměru čtyři kazy! Často za to může i nesprávný způsob čištění zoubků. I s tím ale umí poradit zubní lékař.
Statistiky jsou hrozivé. Čtyřleté děti mají v průměru čtyři kazy! Často za to může i nesprávný způsob čištění zoubků. I s tím ale umí poradit zubní lékař. (scom)

Myslíte si, že bílé a zdravé zoubky jsou u dětí samozřejmostí? Chyba! I malé děti můžou mít kazy a jiné nemoci zubů. Předejít těmto problémům pomáhají pravidelné preventivní prohlídky. Aha! nabízí 5 důvodů, proč se vyplatí chodit pravidelně s  dětmi do zubní ordinace.

1*Problémy odhalíte včas
Při prohlídce může zubní lékař zjistit odchylky od správného vývoje chrupu a doporučit konzultaci nebo léčbu u specialisty – ortodonta.

2*Zubař poradí s čištěním
Čistí si vaše dítě zoubky správně? To nejlépe posoudí zubní lékař. Je-li to potřeba, pomůže zdokonalit techniku čištění a doporučí správné hygienické pomůcky.

3*Prohlídky zmenší strach
Pokud budete chodit k zubaři pravidelně, nebude se dítě tolik bát neznámého prostředí zubní ordinace.

4*Vznikající kaz je možné léčit
To, že se na chrupu vašeho potomka tvoří zubní kaz, sami neodhalíte, stomatolog ano. Pokud kaz odhalí včas, je možné ho léčit bez nutnosti vrtání a plombování.

5*Prohlídky platí pojišťovny
Prevence nic nestojí. Zdravotní pojišťovny hradí preventivní prohlídky svým pojištěncům dvakrát ročně.

Vsaďte na fluor
„Ve své ordinaci se setkávám s dospělými i dětmi, které sem nejčastěji přivádějí problémy spojené se zubním kazem,“ konstatuje MUDr. David Kadlec z  Domažlic. Zubní kazy se u dětí bohužel objevují už od raného dětství. Může za to nedokonalé čištění dětského chrupu, polykání zubní pasty, hodně cukrovinek a někdy také genetické dispozice. Podle doktora Kadlece je hlavní ochranou proti zubnímu kazu fluor obsažený v zubních pastách.

Jak si správně čistit zuby

* Zubní kartáček přiložte šikmo k dásním v úhlu 45 stupňů.

* Jemným pohybem odstraňte zbytky jídla a poté pohybujte kartáčkem směrem od kořene zubu k jeho korunce. Začněte u předních zubů a jemnými krouživými pohyby kartáčku postupujte ke stoličkám a zase zpět, na horní i dolní čelisti. Při čištění žvýkacích plošek postupujte stejně.

* Při čištění vnitřní strany zubů natočte kartáček v pravém úhlu k zubu a čistěte jemným svislým pohybem směrem od dásně.

* Pokud jste konzumovali kyselé potraviny nebo nápoje (limonádu, víno, ovoce, salát apod.), čistěte si zuby až třicet minut po jídle. Tyto látky oslabují zubní sklovinu a čištěním by mohlo dojít k jejímu poškození.

Autor:  ida,růž

Přečtěte si
celka
10. 10. 2013 • 12:05

To není pravda. Pokud se zkazí první zuby, je potřeba je spravit dřív, než je kaz natolik veliký, že se už spravit nedá a zub se musí vytrhnout. Pokud se totiž vytrhne dětská "pětka", vyroste pak stálá šestka víc vepředu, než by měla (když tam má kvůli chybějící pětce místo), a na ostatní zuby už nezbyde tolik místa, kolik by bylo potřeba, což se pak musí řešit rovnátky, případně vytržením zdravého zubu ze stálého chrupu jenom proto, aby se udělalo místo pro zuby ostatní. Takže zubní prohlídky a spravování i prvních dětských zubů rozhodně nesmyslné není.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.