Čeští důchodci nemají na léky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čeští důchodci nemají na léky!

Důchodci nemají na léky.
Důchodci nemají na léky. (scom)

Každý pátý český senior žije v chudobě! Nemá peníze nejen na kvalitní potraviny, což může být příčinou řady nemocí, jejichž léčba je pak zdlouhavá a komplikovaná (Aha! informovalo), ale ani na léky. Řada z nich si je v lékárně nevyzvedne. Nemají na ně!

 * Pokud utratíte za regulační poplatky a doplatky na léky a injekce více než 2500 Kč za kalendářní rok, zdravotní pojišťovna je vám povinna vrátit částku, o kterou jste tento limit překročili.

 * Do limitu se ale nezapočítává skutečný doplatek, který jste zaplatili, ale doplatek na nejlevnější přípravek na trhu s konkrétní účinnou látkou. Proto se s doktorem domluvte, zda vám může psát ten nejlevnější.

 * Pokud je na trhu pouze jediný přípravek obsahující danou léčivou látku, započítává se jeho doplatek v plné výši.

* A je i jiná možnost. Když ošetřující lékař napíše na přední stranu receptu »nezaměňovat«. Vyznačí tím, že předepsaný lék ve vašem případě nelze nahradit jiným. Celý doplatek se vám tak započte do ročního limitu.
 

Chtějte lék bez doplatku

* V každé lékové skupině, kterých je 300, je vždy nejméně jeden lék, jenž je plně hrazený z veřejného zdravotního pojištění, takže pacienti jej nemusejí doplácet.

* Seznam plně hrazených a zčásti hrazených léků zdravotní pojišťovnou je na webových stránkách ministerstva zdravotnictví (www.mzcr.cz).

Na co se lékaře ptát
Na co přesně lék předepisuje?
Nemůže se lék křížit s lékem, který již beru?
Předepisujete mi levnější variantu? Proč ne?

Autor:  bk

Přečtěte si
amaliana
19. 10. 2013 • 23:35

Důchodci mají na léky a mají i na jídlo, je to smutné že neustále bědují, ale bědují hlavně Ti co mají pár uškudlených statisíců na knížkách či v almaře. Kolik je průměrný důchod a kolik peněz mají mladé rodiny na hlavu?? Kolik bot potřebuje babička či dědeček za rok a kolik jich rozrhají děti? Co obleču dítěti co roste jako z vody, co mu dám k jdlu?? Z vlastní zkušensti vím, že moje tcgyně co denně naříkala jak se má špatně a každý měsíc z důchodu uškudlila 3 -4 tisíce - 12 tis důchod. Cožmá dneska každý druhý, někteří ještě víc, babky 70 let chodí na brigády do obchoďáků a mladí na ÚP pro podporu. Ostuda, kdo tole dovolí?? Důchodci seďte doma nebo v parku, mladí vychovávají příští generaci co bude jednou pracovat na důchody a ty děti jedí hůř než vy!!!

aksura
9. 10. 2013 • 17:14

Napište stížnost vaší pojišťovně, tedy pokud si nevymýšlíte. !!!!!! V Benešově dávají ortézu na kotník zadarmo a ani za berle se neplatí. Pouze podepíšete papír a na další máte nárok asi za 2 roky.

safinka59
8. 10. 2013 • 05:55

Jednou mne straší ve skříni Bartošová, mnohem častěji " chudí důchodci " !!! Je mi 54 let, jsem inval. důchodce. Nevlastním majetky, nemovitosti...nenakupuji hrnce, sušičky, peřiny...za 30 tisíc. Nejezdím na předváděcí akce a NEPLÁČU !!! Něměla jsem na nájem ? Byt 3+1 jsem oficiálně vyměnila za mnohem menší. Potřebujete držet byt pro vnoučata ? Ať Vám v tom případě potomci na byt přispívají. Jak je možné, že máte na nákupy v zásilk. obchodě Magnet, když všechno nabízené zboží je o 300% dražší ? Taky budu v důchodu, určitě mne nečeká nic nejlepší, ale styděla bych se za sebe, pokud budu mít v polštáři místo peří bankovky a v zápětí budu poukazovat na chudobu. Není roka, že by jim nebylo přidáno ! Průměr 350,- je málo ? Pro pořádek : 10 vajec, 2 mléka, jedno kuře, pytel brambor, 5 jogurtů, krabička sýra. Celý týden mám z 90 % postaráno. Mladá rodina : ovoce, pečivo uzenina a sýr - Pouze svačiny do školy ! Kde je to ostatní ??? Na čí ukor to je, víme všichni. Bere se mladým rodinám ! Školka 500,- plavání ( více-méně povinné ) 900,- obědy 400,-...pro jedno dítko ve školce na vesnici kousek od Prahy. K tomu žák II. třídy. - 450,- obědy, 300,- družina. A ptá se někdo, jak z 10. 000,- co mladá maminka vydělá ještě musí zaplatit příp. lyžák, školu v přírodě, bačkory, pomůcky do školy....tatínek vydělá na elektřinu, uhlí, jídlo a z 20 tisíc mu zbyde CO ??? !!! Ano, přeji důchodcům klidné stáří, ale ne na úkor mladých rodin, dětí. Vídáme je na titulních stránkách se slzou v oku ? Ne, ač je doma problém, případný alkohol, rozvod....takových rodin je kolem mne nejvíc. Slušně žijí, pracují.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.