Strach horníků z pracáku: Se zničeným zdravím práci najdou těžko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Strach horníků z pracáku: Se zničeným zdravím práci najdou těžko

Horníci se bojí, že po uzavření dolů skončí na úřadu práce.
Horníci se bojí, že po uzavření dolů skončí na úřadu práce. (Jiří Krušina / Blesk)

Horníci z Paskova, kteří dvacet až třicet let rubají uhlí, se bojí, že po zavření dolu, které oznámilo OKD, skončí na pracáku. Po padesátce a se zničeným zdravím si budou práci hledat těžko.

Ještě pár let by potřebovaly odpracovat řady horníků z Paskova na to, aby mohli do předčasného důchodu. „Na šachtě jsem 23 let. Nedokážu si představit, že někdo zaměstná chlapa, který byl celý život horník a má bezmála 50 let,“ posteskl si horník Jindra Krejčí (44).


Co budou dělat

Někteří z horníků se už dívají po práci mimo obor. Nabídka přejít na jiný důl se části havířů nevyplatí. Museli by totiž dojíždět desítky kilometrů do práce. „V OKD pracuji 30 let. Je hrozné přijít domů a nevědět, zda budete mezi lidmi, kteří dál budou mít práci. Do předčasného důchodu to mám ještě 8 let. Naštěstí mám dospělé děti. Ale na jídlo a topení peníze mít musím. Pochybuji o tom, že by mě někdo zaměstnal,“ konstatoval horník Vlastimil Petřík (50).

Horníci se bojí, že po uzavření dolů skončí na úřadu práce.

Zničené zdraví

Část horníků má z prašného prostředí zničené zdraví. „Když vám doktor vystaví papír, že jste neschopen, tak vás nezaměstná už nikdo. Neznám moc chlapů, co dělají dlouhá léta v šachtě, kterým se vyhýbají zdravotní problémy,“ dodal horník Radek (52).


Přečtěte si
lukreciaborgia
1. 10. 2013 • 10:46

Horníci i jejich "manažeři"s majitelem Bakalou vědí,že tam je nejkvalitnější uhlí v OKR a okolí.Tím myslím i v Polsku.Bakala potřebuje dotaci od státu,aby mohl otevřít další doly v Beskydech,ve Frenštátě pod Radhoštěm,napríklad.Bakala chce zaprasit celé Beskydy,než se vrhne na Jeseníky.Uhlí potřebuje průmysl,ne že né.To jsou kydy přiblblého pražského imbecila z Blesku ,AHA a Novinek cz.Ti nevědí co nechají natisknout a lidé jim to žerou.V Ostravě nikdy nebyli,nic nezjišťovali,jen tisknou pražské bludy.

komarov
30. 9. 2013 • 06:21

To chtějí na dole, kde se těžba už nevyplácí, pracovat ti horníci zadara ?

weirdov
30. 9. 2013 • 05:57

hlavne,ze mame na statni firmy/dozorci rady../ s odstupnym a platy v milionovych castkach,hlavne ze si nagyova a ji podobni pisou platy ve statisicich a cele vladni struktury buduji obrovska sidla, hornici,kur..,dejte pokoj a jdete se past ... ted zaplatime volby,aby tam zasedli dalsi nasosky

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.