To je cestovka! Letíte zadarmo a ještě vám dají na cestu tučnou obálku: CK Parlament | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

To je cestovka! Letíte zadarmo a ještě vám dají na cestu tučnou obálku: CK Parlament

Největší cestovatelé: Miloš Melčák
Největší cestovatelé: Miloš Melčák  (: ČTK)

PRAHA – Naši páni poslanci, to jsou ale cestovatelé! Celá řada z nich jezdí i třikrát za měsíc na nějakou tu »důležitou« zahraniční cestu. A nejenže na nich mají vše zadarmo a plat jim stále běží, ještě k tomu si přivezou domů další desetitisíce korun!

Přednáška o vesmíruv Jižní Americe…

Naši páni poslanci, to jsou ale cestovatelé! Celá řada z nich jezdí i třikrát za měsíc na nějakou tu »důležitou« zahraniční cestu. A nejenže na nich mají vše zadarmo a plat jim stále běží, ještě k tomu si přivezou domů další desetitisíce korun! Dostávají totiž speciálně navýšené diety, ze kterých zpravidla neutratí ani euro. Že jsou jejich velmi nákladné cesty v mnoha případech k ničemu? No jo, ale copak by se normálně dostali do Mexika, Kostariky či Francouzské Guyany? Ze státní kasy si prostě udělali pohádkového oslíčka. A ten se stále otřásá!

Poslanci v letošním roce podniknou na sto zahraničních cest do všech koutů světa a náklady na ně se vyšplhají na několik desítek milionů. Pořadatelské země většinou hradí ubytování, doprovodný program a často i stravu. Stát pak hradí cestu a vysoké diety poslanců. V průměru je to na den 112 eur, tedy 3200 korun. Pokud by jel na zahraniční služební cestu »normální« zaměstnanec, dostal by podle zákona diety 2,5krát až 3,5krát nižší a navíc – v případě, že by měl hrazené jídlo, musel by diety vrátit! Poslanci ne! Mnozí jsou pěkní skrblíci a snaží se na dietách co nejvíce ušetřit. „Znám kolegy, kteří si na hotelu mažou chleby z máslem, aby ušetřili,“ přiznala deníku Aha! poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Zajímavý je i účel některých poslaneckých cest. Zvláště oblíbené jsou mezi poslanci tzv. vesmírné konference. V září se jedné takové zúčastnili i poslanci Pavel Hojda (KSČM), Miloslav Kala (ČSSD), Karel Sehoř (ODS) a Pavel Severa (KDU-ČSL). Jeli do Jižní Ameriky do Francouzské Guyany, aby se podívali na kosmodrom, z něhož startují do vesmíru rakety. A debatovali o dobývání vesmíru. Žádný z poslanců ovšem expertem na kosmonautiku není. „Jestli tam někdo o něčem jedná, tak to jsou odborníci, ne poslanci. Ti mají v místě doprovodný program, bohaté rauty s přemírou jídla a alkoholu, projížďky na lodích a podobně. Vše samozřejmě zadarmo,“ řekl deníku Aha! poslanec, který si nepřeje být jmenován.

Zeptali jsme se Kateřiny Konečné, jaký přínos má její plánovaná účast na zasedání mladých členů parlamentů z Asie a Evropy. „Máme možnost si s poslanci z jiných zemí vyměnit zkušenosti a předat kontakty,“ tvrdí Konečná, která za poslední dva měsíce podnikla už tři zahraniční cesty.

Dost často se také stává, že poslanci neumějí žádný cizí jazyk. V tom případě jim pak ještě z našich kapes platíme tlumočníka!

Oslíčku, otřes se!

  • Náklady plánovaných zahraničních cest poslanců v roce 2007: 39,4 milionu Kč
  • Náklady zahraničních cest na jednoho poslance za rok: 197 000 Kč
  • Největší cestovatelé (za poslední 2,5 měsíce): Anna Čurdová (ČSSD) a Miloš Melčák (ČSSD) – oba 5 zahraničních cest
  • Nejdražší zahraniční cesta: do Vietnamu na konferenci o problematice exportů se zaměřením na ochranu duševního vlastnictví – 900 000 Kč

Kuriózní zahraniční cesty

  • Konference o dobývání vesmíru (Francouzská Guyana) – Pavel Hojda (KSČM), Miloslav Kala (ČSSD), Karel Sehoř (ODS) a Pavel Severa (KDU-ČSL)

  • Zapojení občanů do řešení problémů 21. století (Paříž) – Ondřej Liška (Strana zelených)

  • Problematika exportů se zaměřením na ochranu duševního vlastnictví (Vietnam) – kdo pojede, ještě není jasné.
  • Výbor pro zlepšování kvality života, občanskou společnost a kulturu Parlamentního shromáždění (Řím) – Ondřej Liška (Strana zelených)
  • Budoucnost Evropy: od reflexe k akci (Brusel) – Ondřej Liška (Strana zelených)

Diety na den

Poslanec a člen vlády: 112 eur/3200 korun
Předseda vlády a předseda parlamentu 158 eur/ 4400 korun
Prezident 205 eur/5700 korun
Jde o průměrnou výši diet.
Skutečná výše závisí na zemi, kam se cestuje. Třeba pro Dánsko či Norsko jsou diety mnohem vyšší…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.