Aha! radí, jak zachránit »unavené potraviny« a ušetřit: Kouzla se zbytky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Aha! radí, jak zachránit »unavené potraviny« a ušetřit: Kouzla se zbytky!

Chipsy ze slupek od brambor vám budou chutnat.
Chipsy ze slupek od brambor vám budou chutnat. (Foto Aha! – Jindřich Mynařík, Profimedia.cz, www.zachranjidlo.cz)

Také občas otevřete lednici či spíž a vykouknou na vás zbytky potravin, které měly být spotřebovány? Nechcete je sice vyhodit, ale jejich vzhled napovídá, že melou z posledního? Stačí jen trochu improvizovat a během okamžiku z nich vykouzlíte lahodné jídlo. Dokonce lze sníst i to, co běžně vyhazujeme. Pochutnáte si a nebudete mít špatný pocit, že plýtváte.

Jak využít zbytky

Slupky od lilku či brambor
Nikdy je nevyhazujte, ale důkladně umyjte, nakrájejte na plátky a opečte je na pánvi či friťáku jako chipsy.

Potlučené či nahnědlé ovoce
Zbavte je poškozených částí a rozmixujte s jogurtem, vznikne skvělý dezert či snídaně. Nahnilé ovoce ale nejezte.

Zkysané mléko
Povařte ho na mírném ohni, nechejte ustát a prolisujte přes řídkou látku. Vznikne skvělý domácí tvaroh.

Nedojedené těstoviny
Orestujte cukety a rajčata, přidejte těstoviny, olivový olej, zalijte vajíčky rozšlehanými s mlékem, sýrem a kořením a nechte zapéct.

Zbytky pečeného nebo dušeného masa
Na másle zpěňte cibulku, přidejte maso a chleba. Směs poduste, zakápněte citronovou šťávou a rozemelte. Vznikne výborná pomazánka.

Uvařená rýže
Povařte ji s mlékem a přidejte med, oříšky či sušené ovoce. Vmžiku máte skvělou mléčnou rýži.

Zbylé brambory
Nastrouhejte je, promíchejte s hrubou moukou, solí, vajíčkem a kypřícím práškem. Z těsta vytvarujte noky a vařte je 5 minut v osolené vodě.

Okoralé knedlíky
Osmahněte je na pánvi a přidejte vejce, případně i zelí, párek nebo uzené.

Nedopité víno
Dejte ho do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem a uložte do chladničky. Až budete dělat zálivku na salát, smíchejte ho napůl s octem.

Slupky od hrášku
Udělejte z nich vývar a použijte je jako základ do rizota.

Oschlé lívance
Polijte je mlékem a prohřejte v troubě.

Bramborová kaše
Smíchejte ji se žloutky, strouhaným sýrem, zakysanou smetanou a dejte zapéct do trouby.

Jak ušetřit?
Nakupujte ve slevových akcích, ale jen tolik, kolik spotřebujete.
Nákupy si plánujte, pomůže i seznam jídel, které budete v týdnu vařit.
Dělejte sobě i rodině svačiny, popřípadě i obědy do krabičky.
Místo kupovaných sladkostí pečte domácí koláče, buchty či sušenky, jsou i chutnější.
Listový salát, brokolice či jarní cibulka vydrží déle, pokud ponoříte jejich spodní část do vody.

Co kam dát v lednici?
Nahoru patří masné výrobky, do střední části hotová jídla a dolů mléčné výrobky a zelenina. Vajíčka a máslo by měly být v ochranném boxu ve dveřích.
Maso vyndejte z obalů, umyjte, naporcujte a dejte do mrazáku.
Pečivo můžete skladovat v mrazáku i několik měsíců.
POZOR! Banány, cukety, lilek, brambory, cibule, česnek, rajčata a otevřené konzervy do lednice nepatří!

Autor:  ska

Přečtěte si
jakeline
7. 10. 2013 • 06:00

To je snad vtip ty vaše rady při dnešní drahotě pochybuji že někde zůstavají zbytky i když ani to není vyloučené rady co jste zveřejnili se hodí pro prasata

majojo
15. 9. 2013 • 00:53

Tohle mělo vyjít buď na Apríla nebo na Vánoce.

baronessa
14. 9. 2013 • 17:12

Musím šetřit. Ale takové flekaté brambory bych v životě nekoupila, natož abych z nich dělala chipsy! A to ještě nevíme, jak vypadají uvnitř. Stojí mi zato obejít víc obchodů a vybrat si kvalitní zboží, ze kterého nemusím půlku vyhodit. Vařené bramborové slupky jsem dávala leda slepicím. Ovoce hledím spotřebovat čerstvé a nenechám ho zkazit. Dávat rodině vykrájená plesnivá jablka bych si nedovolila, zdraví je přednější. Ještě tu chybí rada prohlédnout popelnice na sídlišti

nika70
14. 9. 2013 • 14:18

Tak to snad ví každá normální ženská, jak zpracovat zbytky jídel. A slupky od brambor? Tak těmi jste mě dorazili.

eremita
14. 9. 2013 • 14:18

Kromě vyložených nechutných prasáren (šlupkové chipsy), zdraví škodlivých nesmyslností (konzumování plísní napadeného ovoce), i faktická, i když neškodící pitomost. Jít do kvelbu s dvackou v peněžence se nevyplácí. Supermarkety překvapí finančně lákavou nabídkou právě v těchto chvílích....Rady opravdu inspirující pro všechny, kterým na zdraví nezáleží.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.