Mykolog Jiří Baier: Mrazíte houby bez povaření? Vyrábíte jedovatou konzervu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Mykolog Jiří Baier: Mrazíte houby bez povaření? Vyrábíte jedovatou konzervu!

Obří píchavky Osm píchavek obrovských! Ale »obrovských« je slabé slovo. S tímto úlovkem se pochlubili Kohoutovi z Berounska.
Obří píchavky Osm píchavek obrovských! Ale »obrovských« je slabé slovo. S tímto úlovkem se pochlubili Kohoutovi z Berounska. (Foto čtenářů Aha!a)

I když to tak nevypadá, podle mykologů si na maximální houbový boom ještě počkáme. Jenže houbaři už teď nosí houby z lesa na kila a nouzi nemají ani o obří úlovky! Co ale s takovým kvantem dělat, pokud nejste otesánek a nesníte jej na posezení?

Nasbíráte houby, část jde do smaženice, a zbytek? Ten se nakrájí a zamrazí. Jenže to je špatně! „Houbaři dělají hodně chyb při zpracovávání hub. Jednou z nich je, že před zmrazením je tepelně neupravují,“ říká uznávaný mykolog Jiří Baier. A co může být výsledkem takového »odfláknutí«? Jedovatá konzerva v mrazáku.

ZMRAZENÍ
„Houby očistěte, nakrájejte, pak tepelně zpracujte, například poduste a následně zamrazte,“ radí mykolog. Čerstvé houby nezmrznou hned, jak zavřete mrazák, a kvůli enzymům, které obsahují, se nepřestávají rozkládat a neustále uvolňují mykotoxiny, jež škodí organismu.

SUŠENÍ
Houbaři často špatně houby suší. „Dávají nakrájené plátky na sluníčko, ale tím se ničí aromatické látky obsažené v houbách,“ upozorňuje Baier. Sušit se mají ve stínu na silikonových sítech, které se zavěsí do průvanu. „Po osušení, než je uschováte, je dejte na dvě minuty do předem vyhřáté trouby na 150 °C. Zničí se tím infekce a hmyzí vajíčka, které sušené houby mohou obsahovat,“ radí mykolog.

NAKLÁDÁNÍ
„Lidé chybují i v nálevech. Dělají je špatně,“ říká Baier. Podle něj by měl být správný nálev na houby sladkokyselý. „Má obsahovat několik druhů sladidel a koření a houby se před naložením musí blanšírovat,“ dodává. A jak na to? Houby spařte vařící vodou a pět minut je povařte. Pak je prolijte studenou vodou, dejte do sklenice, přidejte cibuli a zalijte nálevem.

Jak bude?

Sice se léto s námi o víkendu rozloučilo a čeká nás uplakané počasí. To je jako dělané pro růst hub, »budou mít pré«.
Dnes: Jasno až polojasno, v průběhu dne oblačno s přeháňkami nebo deštěm. Den 17 až 21 °C.
Zítra: Oblačno až zataženo, občasný déšť nebo přeháňky. Noc 7 až 11 °C. Den 14 až 18 °C.
Čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Noc 8 až 12 °C. Den 15 až 19 °C.



Autor:  bk

Přečtěte si
denda04
31. 7. 2014 • 15:40

taky mrazíme několit let houby myslím si ,že pak záleží na upravě hub dobře je uvařit ( aspoň 20 min.)

borovec
15. 9. 2013 • 23:46

Pan Bajer pokud jej sledujete říká stále víc blábolů.Přeci jen to už je starší pán.Dělá mykologům ostudu,bohužel.Proto byl vyloučen z ČMS.

opportunity
12. 9. 2013 • 21:53

Taky mě to bouchlo do očí. redaktory ovšem asi né...

calwin
12. 9. 2013 • 17:59

Mražené syrové houby se prodávají i v obchodech

baronessa
12. 9. 2013 • 16:10

Jak můžete napsat píchavky?? To je strašná hrubka. Ty houby jsou odjakživa pýchavky. A když nevíte, jaké i/y, máte napsat VATOVEC OBROVSKÝ. Tam se neseknete, milá redakce....a tomu blábolu o nebezpečném zmrazování nevěřím. Zmrazuji jedlé a čerstvé houby, kde by se v nich tedy nabral jed??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.