Dnes je světový den boje proti odkládání povinností: Nejste líní, třeba jste nemocní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnes je světový den boje proti odkládání povinností: Nejste líní, třeba jste nemocní!

Lenost nebo nemoc?
Lenost nebo nemoc? (Profimedia.cz, ara)

Prokrastinace. Ne každý ví, co to je, ale takřka každý se s ní potýká. Nebo snad nepodléháte okřídlenému českému úsloví: Co nemusíš udělat dnes, odlož na pozítří A ZÍSKÁŠ DVA VOLNÉ DNY! Tak přesně tomu se říká prokrastinace a zrovna dnes je Světový den boje s touto poruchou. Anebo ho odložíme na sobotu?

Většina z nás, když volí mezi důležitými činnostmi A nebo B, má podle psychologů tendenci utéct k nedůležité činnosti C. Studenti najednou místo psaní diplomky myjí okna, pracovníci v kancelářích místo nepříjemných pracovních úkolů sledují přihlouplá videa na facebooku, nebo si jdou uvařit další kafe, přestože jim už kvůli kofeinu srdce bije jako kolibříkovi. A problémy se tak jenom množí.

To, co se ale tváří jako lenost, poflakování, nebo liknavost může být pravým opakem - tolik nám záleží na kvalitě odvedené práce, až ji před sebou tlačíme jako hovnivál kuličku. Podle psychologů je prokrastinace nemoc, která může člověku zničit život, ale dá se léčit.

„Roztočením kruhu prokrastinace přestane člověk fungovat v denním rytmu. Hrozí vyloučení ze studia, nebo práce. Přidávají se deprese ze selhání a z toho, jak se mu svět bortí pod rukama. Všechny tyto problémy dohromady mohou člověka v krajní situaci úplně paralyzovat tak, že nedokáže dělat vůbec nic a dokonce dohnat i k sebevraždě,“ varuje docent Michal Miovský, z Všeobecné fakultní nemocnice. Takže pozor! Nemusíte být líní, můžete být vázně nemocní!




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.