Dvě děti se nakazily ve vodě vzácnou amébou: Napadl je mozkový parazit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dvě děti se nakazily ve vodě vzácnou amébou: Napadl je mozkový parazit!

Zachary byla nadaný sportovec. Kali se nakazila při koupání.
Zachary byla nadaný sportovec. Kali se nakazila při koupání. (Foto Aha! - facebook.com)

Dva malé Američany potkal stejný osud, oba napadl zákeřný parazit, který se jim dostal do mozku a pomalu je zabíjel. A zatímco Kali Hardigová (12) svůj boj vyhrála a vrací se do normálního života, Zachary Reyes (†12) zemřel.

Zacharymu se do těla nebezpečný prvok pojmenovaný Naegleria fowleri dostal při hraní ve vodě v příkopu, Kali se nakazila, když plavala v jezeře. Způsobil jim tzv. primární amébovou meningoencefalitidu. Zvraceli, měli horečku, pak i halucinace a záchvaty. Infekce nakonec způsobila i otok mozku a kóma. Obě děti léčili stejnými experimentálními antibiotiky, ale za zafungovala jen u Kali.

Holčička se už zotavila natolik, že mluví a snaží se i psát. Je jednou ze tří lidí na světě, kteří se z této nemoci vyléčili. Zachary tolik štěstí neměl. Lékařům se podařilo mu parazita z těla odstranit, v mozku mu ale napáchal takové škody, že už se neprobudil a byl prohlášen za mrtvého. Zdrcení rodiče se ale rozhodli, že smrt malého baseballisty nebude úplně zbytečná a jeho orgány nabídli k transplantaci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.