Češtinářské kuriozitky: Znáte nejdelší slovo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Češtinářské kuriozitky: Znáte nejdelší slovo?

Milan Hanák nechal nejdelší větu sestavenou výhradně ze souhlásek zapsat do České knihy rekordů.
Milan Hanák nechal nejdelší větu sestavenou výhradně ze souhlásek zapsat do České knihy rekordů. (Foto pro Aha! – Agentura Dobrý den)

„Blb vlk pln žbrnd zdrhl hrd z mlh Brd skrz vrch Smrk v čtvrť srn Krč.“ Ne, nepřepsali jsme se. Tohle je pouze nejdelší česká věta sestavená výhradně ze souhlásek! Právě nyní byla zapsána do České knihy rekordů. Jako nejdelší české příjmení bylo uznáno jméno »Červenokostelecký« a samotné nejdelší české slovo má 38 písmen. Znáte ho?

Co rekordní nejdelší česká věta vytvořená ze souhlásek znamená? „V podstatě hovoří o tom, že jakýsi hloupý vlk poté, co vypil nepřiměřené množství ne příliš chutných nápojů hrdě utekl z mlhou pravidelně zahaleného pohoří zvaného Brdy přes nejvyšší kopec Jizerských hor až do pražské čtvrti Krč, která byla kdysi vyhlášena nadprůměrným výskytem srnčí zvěře,“ popsal Aha! Miroslav Marek z Agentury Dobrý den. Autorem kuriozity je Milan Hanák z Prahy.

Česká »NEJ«

Nejdelší příjmení

Ten, kdo se jmenuje Červenokostelecký, se může před ostatními chlubit, že právě jeho příjmení je nejdelší. Má 17 písmen.

Oblíbené písmeno »K«
Kopecký, Kratochvíl... Nejvíce českých příjmení začíná písmenem »K«.

Stejné zpředu i zezadu

Nejdelší slova, která znějí stejně, když je čteme zpředu i zezadu, takzvané palindromy, mají v češtině devět hlásek. Jsou jimi například: nepochopen, nepotopen, nezasazen, nezařazen.

Nejdelší slovo

Podle České databanky rekordů je nejdelším slovem »nejzdevětadevadesáteronásobitelnějšího«, které se skládá z 38 písmen.

Nejdelší ze souhlásek

Slova »čtvrsmršť« či »čtvrtčtvrť« jsou složena jen z devíti, respektive deseti souhlásek.

Nejznámější české slovo
Ve světě nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích
, je »ROBOT«. Poprvé jej použil ve svém dramatu R.U.R. spisovatel Karel Čapek (48) jako synonymum umělého člověka.

Nejkurióznější příjmení  složená z více slov

* Skočdopole * Vítámvás * Přineskarladomů * Zabilpivo * Rádsetoulal * Zlámaljelito * Nechoďdomů * Hrejsemnou * Jezmaso * Stiskniruku * Strojnastůl * Nejezchleba * Nehněvajsa * Osolsobě * Ontověděl

Čeština má přibližně 2 000 000 slov!

*Česky mluví 11,5 milionů lidí

Pokud vás zajímá, kolik přesně má český jazyk slov, tak vás zklameme. Ani samotní odborníci to neví! Čeština je živý jazyk a stále se vyvíjí. „Nikdo česká slova nepočítá. Jejich počet se pouze odhaduje podle slovníků,“ řekla Anna Černá z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Celkový počet slov se ale přesto odhaduje na dva miliony. Česky pak mluví zhruba 11,5 milionů lidí, z toho přes 10 milionů v České republice.

Česká slova v cizích jazycích

Už se vám to určitě také stalo… Byli jste v cizině a zjistili jste, že české slovo znamená v překladu to stejné. Doslova mezinárodními se stala slova jako robot, nebo polka.

* Angličtina (hacek – háček - diakritické znaménko; pilsner, pilsener – plzeňské pivo; světlé spodně kvašené pivo podobného druhu - od německého názvu města Plzeň

* Estonština (püstol – pistole; polka – polka)

* Finština (polkka – polka; pistooli – pistole)

* Japonština (robotto – robot)

* Němčina (Kolatsche (rak.) – koláč; Kretscham (bavor.) – krčma; Powidel, Powidl (rak.) – povidla; Slibowitz, Sliwowitz – slivovice)

* Polština (ponieważ [poněvaž] – poněvadž; więzienie [věnžjeně] – vězení)


Přečtěte si
prroud
2. 11. 2013 • 12:23

Bejt to slusne tak jsem ti zatleskal,dobry

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.