Ilona o transplantaci: Moje játra vážila 7 kilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ilona o transplantaci: Moje játra vážila 7 kilo!

Tisící pacientka Ilona
Tisící pacientka Ilona (HUrda Martin / Blesk)

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) slaví! Minulé úterý provedli zdejší machři v bílém 1000. transplantaci jater! Orgán včetně nové ledviny dostala Ilona Dietlová (46) ze Sokolova. Před operací její játra vážila 7 kilo!

Nemoc zdědila po mamince a pět nekonečných let se léčila. Její játra i ledviny byly vyplněny mnoha stovkami cyst. V ledvinách se tak usídlila infekce a játra se ohromně zvětšila a vážila 7 kilo, přitom obvykle váží okolo 2 kilogramů.
„Nemohla jsem jíst, ani pít. Ani si třeba zavázat tkaničky u bot,“ vzpomíná Ilona. Teď už se ale může těšit na nový život. „Vrátili mě zpět do života. Je to velký zázrak. Mají zlaté ruce,“ dodává.

1000 operací jater v IKEM

*Od ledna rozjel institut nový transplantační program, který využívá novou techniku »split«. „Přímo v dárci se játra rozdělí na menší a větší část,“ vysvětluje ošetřující lékař Ilony Jiří Froněk.

*IKEM také dokáže transplantovat játra v případě, že dárce a příjemce nemají shodnou krevní skupinu. „Všem transplantovaným v poslední době, fungují játra tak dobře, že předpokládáme, že je budou mít do smrti,“ uvádí Froněk. Ovšem existují případy, kdy pacientovi dají šanci, aby se dočkal jater stejné krevní skupiny.

Jiří Froněk

Přečtěte si
bibs_7
26. 10. 2013 • 16:32

...tá veta, ze sa dá ocakávat, ze im budú tie játra slúzit az do smrti, sa dá chápat fakt sakra dvojzmyselne. aj ked zomrú npr. 3 dni po operácii, tak aj vtedy im slúzili az do smrti.

mazuka3
27. 8. 2013 • 23:23

Možná že všem ostatním fungují dobře, ale moje mamka po transplantaci jater v Ikemu zemřela.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.