Seniorka Vlasta z Buchlovic: V každém oku jinou čočku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Seniorka Vlasta z Buchlovic: V každém oku jinou čočku?!

Paní Vlasta má v levém oku »nadstandardní« čočku, do pravého jí ve Zlíně mohou poskytnout jen standardní.
Paní Vlasta má v levém oku »nadstandardní« čočku, do pravého jí ve Zlíně mohou poskytnout jen standardní. (Aha! - Slávka Červená)

 Seniorka Vlasta (88) z Buchlovic na Uherskohradišťsku onemocněla šedým zákalem, lékař jí doporučil, aby si připlatila v rámci nadstandardu kvalitnější oční čočku. Má ji v jednom oku, do druhého stejnou dostat nemůže – Ústavní soud zrušil nadstandardy v nemocnicích... Podobný problém teď mají stovky Čechů!

Paní Vlasta hodně čte a šedý zákal ji trápil víc a víc, rozhodla se proto podstoupit operaci – výměnu oční čočky za umělou. „Dočetla jsem se, že do republiky se dovezly čočky z Indie, přes které bych sice viděla možná stejně, ale nejsou tak odolné proti dalšímu poškození. Tak jsem si našetřila šest tisíc na ty lepší,“ vypráví. Začátkem srpna absolvovala v Baťově nemocnici ve Zlíně výměnu na levém oku. Do dalšího však stejnou čočku již dostat nemůže.

„Bohužel je to tak. Naše nemocnice nyní dodržuje zákon a nadstandardy neposkytuje,“ sdělila mluvčí špitálu Karla Havlíková. „Nemá to logiku. Ti, co rozhodovali, neví, co způsobili,“ zoufá si paní Vlasta. Smiřuje se s tím, že ve svém věku to riskne. „Asi mi nezbude nic jiného, než mít v každém oku čočku jinou,“ dodává.

Před takovým postupem ale varuje zlínský oční chirurg Pavel Stodůlka se soukromé kliniky Gemini. „Opravdu není vhodné, aby měl pacient v jednom oku nadstandardní čočku a v druhém standardní s jinými optickými vlastnostmi,“ zdůraznil chirurg.

Způsob, jak vyjít vstříc svým pacientům, ale našla nemocnice ve Vsetíně. Nemocní si nezaplatí nadstandard, ale poskytnou jí dar ve výši vybrané čočky.

Paní Vlasta má v levém oku »nadstandardní« čočku, do pravého jí ve Zlíně mohou poskytnout jen standardní.

Autor: 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.