Pokrokový biskup Jan Hradil: Církev má nárok na sex i alkohol, hříchy si vymyslela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pokrokový biskup Jan Hradil: Církev má nárok na sex i alkohol, hříchy si vymyslela!

Biskup je jako každý normální chlap, má rád víno. Pije ho na tříbení mysli, i když prý mysl někdy zatemní.
Biskup je jako každý normální chlap, má rád víno. Pije ho na tříbení mysli, i když prý mysl někdy zatemní. (Foto pro Aha! - Igor Zehl)

Starosta města i biskup. Má vinný sklípek, je spoluvlastníkem histologické laboratoře, učí na právnické fakultě, stará se o sociálně slabé. A je plný optimismu. ThDr. Jan Hradil, Th.D. (60) má svůj názor na církevní restituce - a nejsou ve shodě s oficiálními stanovisky. Podle něj by se člověk neměl dostat k poslednímu soudu bez lásky. Že je toho na vás hodně? Tak ale významný český duchovní žije. Na plné obrátky, stihne za půl dne to, co jiný za týden.

Biskup v komunální politice
Jednoho dne před svým domem sledoval tehdejšího místostarostu, jak nehezky jedná s dělníky. Postěžoval si starostovi. Jenže ten mu řekl, že právě tento člověk ho má vystřídat ve funkci. „To mě tak rozčílilo, že jsem se rozhodl kandidovat. A tak už starostuji jedenáct let, tedy tři období. Biskupem jsem přitom od roku 2000,“ načíná vyprávění představitel kléru i světské komunální moci Jan Hradil.

Od dětství k teologické dráze nesměřoval. Pochází sice z farářské rodiny, jeho tři sourozenci jsou faráři, ale jeho otec farář mu říkal, že by neměl jít studovat teologii, protože jeho povahový rys k tomu není předurčen. „Nehovořil o mém objemu, protože tenkrát jsem byl štíhlý, tak měl na mysli, že mě je všude plno. Měl jsem příliš energie a byl jsem prostořeký,“ usmívá se biskup. Nakonec se vydal studovat teologii do Prahy. Než nastoupil jako kněz na faru, tak tři roky jezdil s kombajnem a pracoval také u Staveb silnic a železnic.

Povolání biskupa není »svatý obličej«, je to práce s lidmi. „Práce na radnici jako starosty je jako práce biskupa. Biskup má ale to štěstí, že má své vyslance faráře. Já jako starosta rozdám úkoly, z větší části si je udělám…a zbytek je podroben tvrdé kritice… A když některý ze spolupracovníků udělá příliš svatý zbožný »ksicht«, tak se trošku obávám, že je v tom lež nebo nepravda,“ mračí se.

Hradil má svůj názor na rozvody. „U nás v církvi se tváříme, jakoby rozvody nebyly. Máme však i rozvedené biskupy, ale i patriarchu. Někteří hodnostáři považují rozvod za těžký hřích. Těžké hříchy jsou jiné. Jsem přesvědčený o tom, že je spousta hříchů, které si vymyslela církev,“ říká.

O hříchu
Vzhledem k tomu, že je představitelem Československé církve husitské, nemá celibát. To má své výhody, závazky, ale i nevýhody. „Mám dvě děti i naprosto světské starosti. Má paní je učitelkou – někdy poslouchám. Kdyby Bůh nechtěl, tak by nestvořil ta děvčata tak hezká! To není hřích.“, šibalsky mrkne pan biskup. Katolická církev si sama zadělala na problém, když duchovenstvu přikázala celibát.

Svatba a Paroubek
Biskup Hradil je sídelním biskupem v Bratislavě, kam dojíždí z Újezdu u Brna. A má také hodně svateb. Když oddává on, jsou prý obřady takové veselejší. „Nestraším, jen trochu napomínám, že manželství není jen na dva roky,“ směje se. Oddával i bývalého premiéra Jiřího Paroubka. „Já jsem ten biskup, který za to pak trpěl. U nás v církvi se všichni divili, jak jsem mohl oddat někoho, kdo byl rozvedený. Paroubek ale před tím neměl církevní sňatek,“ navíc upozorní, že i v řadách jeho církve jsou četné rozvody. Rýpne si do vlastních řad.

Vinný sklípek
Spoustě lidem přijde divné, že má biskup vinný sklípek. Hradilovi ale ne. Proč taky? „Vždy jsem ke sklípku inklinoval jako každý normální chlap. Víno se pije na tříbení mysli. A někdy i mysl mírně zatemní. Víno mi prostě chutná a ve sklípku se problémy lépe vyřeší.“ Má různá vína, ale za nejlepší odrůdu pokládá Ryzlink rýnský. Svůj postoj k vínu opírá o výrok z Bible: „Pijte vína, tříbí mysl – citace“.

Okamžitě zaníceně přednáší… Nemá rád technologii řízeného kvašení, protože se prý ztratí osobitost vinaře. Připomíná mu to chemickou krásu žen doplněnou plastikou. Je to hezké, je tam všechno, ale není to ono. „Nejčastěji se ve sklípku scházím s přáteli, sednu si na víno a přestanu pracovat.“ Někdy s tímto vínem sklouzne i k prognostickým úvahám o politice a budoucnosti jako každý chlap. „Když se díváte na člověka s nějakou předpojatostí, tak vznikne nedorozumění. Když si dáte »dvoudecku« a mluvíte o problémech s dětmi, děvčaty, o problematice bytí, navážete lidštější vztah,“ směje se biskup.

Sociální byty, domovy pro seniory
Je přesvědčený o tom, že je lidskou povinností, aby měly obce sociální byty, domovy pro seniory - DPS. „Máme dvanáct bytů pro sociálně slabé a všem, kteří jsou práce schopní, jsme nabídli práci – sekají, plejí, uklízejí. Do sociálních problémů se může dnes dostat i ministr,“ říká starosta. Podle něj by každý starosta měl mít několik sociálních bytů, které by pomohly lidem, aby se postavili na vlastní nohy. Město Újezd u Brna má i 112 bytů pro seniory, byt pro týranou matku a chystá se z vojenského nevyužitého objektu zbudovat sociální stacionář pro krizové situace i mimo Újezd u Brna.

Vývoj společnosti
„Dějiny se pouze opakují, to není žádná moudrost. Je-li společnost v krizi, sama eliminuje tento stav snížením porodnosti. Když se poté dostane do ekonomického pořádku a radostného soužití, tak tyto problémy zmizí. Velkým problémem je dnes sobectví, například staří versus mladí. Termín přestárlý je vulgarita,“ uzavírá biskup.

Foto pro Aha! – Igor Zehl, archiv Jana Hradila

Jak neztrácet optimismus…
„Je hloupostí neplakat, když se plakat má“. Bojíme se vyjádřit city. Výrok Bible – „Plačte s plačícími, radujte se s radujícími“ Láska přeci není předmět vyjádření. Neaklamuje se. Je to jinak. Láska se žije. Měli bychom začít vše dělat naplno, radovat se z maličkostí.“

Biskupovo životní motto
„Nikdy se na veřejnosti nehádej s blbem, přihlížející lid by nemusel poznat, kdo je kdo.“

Základní myšlenka kázání
„K poslednímu soudu se člověk nemůže dostat bez hříchu, ale neměl by se tam dostat bez lásky.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.