Pozor, budou padat přání! Na Zemi slétne 70 Perseidů za hodinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pozor, budou padat přání! Na Zemi slétne 70 Perseidů za hodinu

Perseidy
Perseidy (Aha! – Petr Novotný)

Jedna, dva, tři... Pokud se dnes v noci rozhodnete počítat padající hvězdy, za hodinu jich můžete napočítat až sedmdesát! Přesně takovou rychlostí totiž budou létat tyto meteoroidy, kterým se také říká Perseidy! Největší smršť má nastat až po půlnoci!

Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu letošní maximum každoročního srpnového meteorického roje Perseid nastane v noci na úterý. „V průběhu noci spatříme zejména mezi půlnocí a 4. hodinou ranní průměrně 70 meteoroidů za hodinu,“ potvrdil Aha! s tím, že kromě úchvatné podívané obloha nabídne pohledy na Mléčnou dráhu či uskupení tří planet (Jupiter, Mars, Merkur) poblíž jasných hvězd a hvězdokup na ranní obloze před rozbřeskem.

Slzy svatého Vavřince

Lidově se Perseidám říká »Slzy svatého Vavřince«. Tvrdí se, že Vavřinec byl mučedníkem, kterého dal císař Valerianus 10. srpna roku 258 umučit. A nebe prý tenkrát nad jeho krutou smrtí plakalo. Vavřinec totiž neuposlechl císařův příkaz, aby mu odevzdal pohádkový církevní poklad. Peníze vzal a rozdal je mezi nejchudší lid. Řím je na sv. Vavřince velmi hrdý, zasvětil mu 34 kostelů. Italské městečko Amaseno má dokonce uschovanou ampulku s jeho krví.

Odkud »hvězdy« vylétají?

Meteoroidy vylétají z jednoho místa na obloze, kterému se říká radiant. Podle toho, v jakém souhvězdí se radiant nachází, dostává meteorický roj své jméno. Nejznámější jsou listopadové Leonidy (radiant v souhvězdí Lva – latinsky Leo) a srpnové Perseidy s radiantem v souhvězdí Persea.
Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje přichází mezi 11. a 13. srpnem. V maximu je možné pozorovat až 110 meteoritů za hodinu.

Autor:  tho

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.