Zoufalí rodiče pět let od tragédie ve Studénce: Za smrt Martina (†18) nikdo nepyká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zoufalí rodiče pět let od tragédie ve Studénce: Za smrt Martina (†18) nikdo nepyká!

Od tragédie ve Studénce uběhlo pět let. Stále nebyl nikdo potrestán.
Od tragédie ve Studénce uběhlo pět let. Stále nebyl nikdo potrestán. (Aha! - Ivana Žáková, koláž Ahaonline.cz)

Pět let oplakávají manželé Lenka (48) a Jaroslav (55) Fierlovi s dcerou Lenkou (21) z Bohumína milovaného syna a bratra Martina (†18), který zahynul při vlakovém neštěstí ve Studénce. Dlouhých pět let čekají na to, kdo bude za jeho smrt konečně potrestán. Že soud dodnes nenašel jediného viníka, považují za nehoráznost a výsměch všem pozůstalým.

Martin jel osmého srpna před pěti lety mezinárodním vlakem Comenius s kamarády z Bohumína na koncert Iron Maiden do Prahy. Jeho cesta a celý život skončili ve Studénce v momentě, kdy se na rychlík zřítil most. Rodina se z jeho tragické smrti dodnes nevzpamatovala.

Pomníček na zahradě

K pomníčku, který má rodina na zahradě, chodí každým rokem vzpomínat na Martina i jeho kamarádi ze základní a průmyslové školy. Tragédie je pro manžele Fierlovy stále tak živá a bolestivá, že o ní jen ztěžka dokážou hovořit. Maminka Lenka je stále v péči lékařů. Se smrtí syna se nedokáže smířit tím spíš, že soud stále nepotrestal viníka.

„Zemřelo osm lidí a mezi nimi i náš milovaný syn. Musí být potrestáni,“ řekla v červnu 2011 u soudu Lenka Fierlová. Tehdy ještě zdaleka netušila, že ani po pěti letech od synovy smrti nebude znát viníka. Dnes proto cítí obrovskou beznaděj.

Konkrétní viníci

„Soud se změnil ve změť odborných stanovisek, posudků a vzájemného obviňování. Ke všemu se u něj už dva roky nic neděje. Konkrétní viníci se trestu stále vyhýbají,“ pověděl otec Jaroslav.

Ten měl možnost nahlédnout do spisu, v němž se mj. hovoří o konkrétních vinících, a to zaměstnancích spol. ODS – Dopravní stavby Ostrava a také subdodavatele – firmy Bögl&Krýsl. Právě oni nezvedli telefon a dle smlouvy upozornit Správu železniční a dopravní cesty na to, že se na mostě právě pracuje a tudíž by měla být výluka nebo snížená rychlost vlaku .

„Soud rozebírá důkladně pád mostu a neřeší, že tam byli odpovědní lidé, kteří měli zajistit bezpečné projetí vlaku. Tito lidé měli být už dávno potrestáni,“ podotknul otec.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.