Léto s Donie: Objevila se první velká láska – voda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Léto s Donie: Objevila se první velká láska – voda!

Koupání s Donie
Koupání s Donie (Pro Aha! - Martin Říha)

Uff, týdny už panuje nesnesitelné vedro, že by psa nevyhnal. Ono se tedy tohle rčení používá spíš v souvislosti s deštěm, jenže v úmorném letním pařáku je tahle parafráze taky platná. A Donie, naše letní štěňátko, protože nechce doma jen tak zahálet a nudit se, musí přece k vodě, kde je prostě nejlépe.

Údajně běhá po světě pět procent psů, kteří vodu bytostně nesnášejí. Utopili by se, mají panickou hrůzu z pár kapek, prostě jim láska k vodě byla odepřena. Donie je ovšem pravý opak.

Chladivou lázeň miluje, je to psí holčička dobrodružné povahy, taková Amazonka. Bojovná, zvídavá, dravá a houževnatá. Když jde malá panička Dominika s velkou paničkou Jarkou k vodě, Donie nesmí při téhle »dámské jízdě« chybět.
Do bazénu se jí leze špatně, pejsci se totiž raději nejdřív osmělí a chodí do vody pozvolna. Na skok, jakým se do vody dostáváme my lidé, na to je neužije. A po schůdcích to taky zrovna nejde, packy na to nejsou stavěné. „Vezmeme ji do náručí a vypustíme,“ předvádí Jarka názorně kursy psího plavání. „Když se jde k řece nebo do rybníka, vletí tam jako divá. Bez problémů plave, je vidět, že je silná. A hned si také našla svůj styl, který je hodně efektivní.“

Donie se od paničky odrazí jako od startovního bloku a už si jede tu svou. Roztočí nožky do neuvěřitelných otáček, vystrčí čumák hrdě nad hladinu a styl »paní radová« tu máme v co možná nejelegantnější verzi. A jak je rychlá! Hlavně neříkejte čubička, protože tohle je dáma, tak nějak asi překonal František Venclovský kanál La Manche.
Do vody pak vletí i do Dominka, aby šla Donutce příkladem, Bere ji do náručí, cachtají se spolu, dovádějí, je to obrovská zábava.

JAK NAUČIT PSA MÍT RÁD VODU?

Pozor, ne každý pes je odmalička vodomil a špičkový plavec! Některé musíte lásce k vodě učit, musíte v nich probudit schopnost plavat a užívat si vodního živlu.

I mladí nebo starší psi mohou začít vodu odmítat najednou v důsledku negativního zážitku. Snažte se psa zbavit nejistoty vůči vodě. Když pes neprojevuje velkou snahu jít do vody, nemusíte ho ale v každém případě nutit do plavání.

* Broďte se společně mělkou vodou. Potůčky, brody, říčky, pláže pískoven jsou pro to ideální.
* Nechte ho dovádět na mělčině s jinými psi, prostě ho pusťte do party. Bude mít vzor a víte dobře, že příklady táhnou…
* Dodejte mu pocit bezpečí plovací vestou. Není to úplně standardní, ale pes si to užije, uvidíte.
* Nechte ho aportovat z vody oblíbený aport. Nejprve mu házejte na mělčinu, později na hloubku,
* Nechte ho sledovat jiné psy při plavání a aportování.
* Choďte se společně koupat. Pes je věrný parťák a bude vás chtít doprovázet.
* Nechte současně aportovat z vody dva psy.
* Na mělčině nechte psa pobíhat mezi vámi a partnerem.





Autor:  mich

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.