Holčička trpící vzácnou chorobou zachránili: Zmenšili jí hlavu o půl metru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Holčička trpící vzácnou chorobou zachránili: Zmenšili jí hlavu o půl metru!

Takhle vypadala Roona před půl rokem.
Takhle vypadala Roona před půl rokem. (Profimedia.cz)

Lékaři jí dávali pouhé dva měsíce života, ale Indka Roona Begumová (1) se statečně pere s osudem. Holčička, která od narození trpí vzácnou poruchou způsobující abnormální »nafouknutí« hlavy, se dočkala vytoužené operace a šťastní rodiče si ji odvedli domů.

Už pár dní po jejím narození bylo jasné, že něco není v pořádku. Rooně, která žije s rodiči v chudinské čtvrti v chatrči uplácané z bláta, začala nezadržitelně růst hlava. „Den za dnem jsem viděl, jak se zvětšuje. Když jí bylo půl roku, nemohla hlavou ani pohnout a celé dny jen ležela,“ vzpomíná její otec Abdul Rahman (19), který se od doktorů záhy dozvěděl, že Roonu trápí hydrocefalus.

Po první ze série operací se hlava trochu zmenšila.

Léčba zdarma
Lékařský zákrok byl nezbytně nutný. Roonini rodiče však na unikátní a drahou operaci neměli peníze a museli čekat na zázrak. Ten se opravdu stal – lékaři z nemocnice v Novém Dillí se po zhlédnutí fotek nemocné holčičky rozhodli operovat ji zdarma. „Kombinací odsávání moku a několika plastik jsme hlavu zmenšili bezmála o půl metru,“ prohlásil neurochirurg Sandeep Vaishya. Roonina hlava má momentálně obvod 58 cm, zatímco ještě před pár týdny měřila neuvěřitelných 94 cm.

Co je hydrocefalus
Při tomto patologickém stavu, zvaném též vodnatelnost mozku, se v dutinách nebo komorách mozku nezadržitelně množí a hromadí mozkomíšní mok. Hydrocefalus může končit mentálním postižením, v krajních případech i smrtí.

Autor:  šim

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.