Matce dvou dětí, která má 33 Kč na den, svitla naděje: Lidé už ale nabízejí pomoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Matce dvou dětí, která má 33 Kč na den, svitla naděje: Lidé už ale nabízejí pomoc!

Kateřině Hrbaté a jejím dvou dětem svítá naděje na lepší život.
Kateřině Hrbaté a jejím dvou dětem svítá naděje na lepší život. (Ondřej Požár / Blesk)

Osudem krutě zkoušené Kateřině Hrbaté (38) z Brna svitla jiskřička naděje. Její situace už nevypadá tak beznadějně. Ženě, která přežívá se dvěmi dětmi s pouhými 33 korunami na den, se na základě článků v deníku Aha! ozvali lidé a nabídli jí pomoc.

„Vůbec nevím, co říct. Když jsem se to dozvěděla, vyhrkly mi až slzy z očí. Jsem moc ráda a nesmírně si vážím jakékoliv pomoci,“ řekla včera Aha! dojatá máma Pepíka (7) a Natálky (5).

Právě dětem chce pomoci muž z Prahy, který se ozval jako první. „Chtěl bych do Brna přivézt školní potřeby pro chlapce i holčičku a také nějaké oblečení. S paní se domluvím, co potřebuje nejvíc, nakoupím a v pátek odpoledne jí to přivezu,“ prozradil muž, který si zatím přál zůstat v anonymitě.

Kateřina Hrubá živoří se dvěmi dětmi v malém bytě. Jedí jen suché rohlíky, protože po zaplacení nájmu jí ze sociálních dávek jí na měsíc zbývá pouhá tisícikoruna, tedy zhruba 33 korun na den.

Proč je na dně

Kateřině umřela před šesti lety maminka a žena začala brát léky na uklidnění, až se na nich stala závislou. Když se vyléčila, přišel její manžel, plastický chirurg, při úrazu o ruku a tím i o práci. A skončil na psychiatrii.


Přečtěte si
zavodskat
7. 8. 2013 • 00:35

ok děkuji třeba se mi to jednou hodí.. ale zatim určitě ne.. tohle určitě nebudu vařit malejm dětem. devíti měsíční a dvoulety potrebuje i maso, ryby a čerstvé potraviny.. a nudle si dyztak udělam sama jedno vajíčko a troska mouky snad vyjde levněji než 8 Kć

zavodskat
7. 8. 2013 • 00:28

aha děkuji ale i tak do 33Kć bych stěží zvladla tu česnečku... i koření je potřeba a vim co kolik stojí.. teměř deně jezdim na nakup... a jen brambory stojí 2kg 55Kč i víc (většínou nemají volně) a přece je nebudu zamekat samotne.... ale to je jedno jen jsem se ptala. takovy blafy bych stejně nedělala to by tu nikdo nejedl max ta česnečka a čočkova. nebo spagety s kečupem by se jestě zvladli...

drakoska11
6. 8. 2013 • 18:35

Stydět by se měla hlavně za to, že žebrá aniž by byla schopná hospodařit. Na takovou "mlsnotu" jako je nutela jsme nemohli ani pomyslet. U nás se kupovaly brambory, rěstoviny, rýže, chleba,..mouka a vajíčka a pak levnější druhy masa. A věřte, že jsme (5 let zpátky) nebyli ani hladoví ani nemuseli žebrat

drakoska11
6. 8. 2013 • 18:30

Přesně tak. Kilo brambor a z nich kaše.. třeba "nastavovaná" a navrch rozpéct kousek uzeniny.. (brambory 12,-, 10dkg uzeniny 10-12,-, 0,30 l mléka 5,-) ..takže zbyde i na krochu zeleninového salátu...máme přece sezónu. Ani bramborový guláš nevyjde dráž a nebo třeba lívance... To asi, bohužel, paní Hrbatá vůbec netuší

drakoska11
6. 8. 2013 • 18:23

Ale jde to i dnes... 2-3 hrstě nadrobno krájené zeleniny (co dům dá..kapusta, pórek, mrkev, celer, květák,.. prostě kousky toho, co zbylo a nebo může být o levná mražená směs cca za 12,- Kč). V hrnci rozpálit dvě lžíce oleje, orestovat zeleninu, zalít vodou a nechat povařit. Ochutit solí ev. kouskem masoxu. Pak jsou dvě možnosti. Buďto udělat z kousku tuku (nebo 2 lžic oleje) a trochy mouky jíšku a polévku s ní zahustit a nebo nasypat vlasové nudle. (celý sáček stojí od 8,- Kč). Polévka krásně voní, je dobrá a s krajícem chleba nemá nikdo hlad. Ani na bramroračku nejsou náklady vyšší. Stejně tak na hrachovku a nebo pórkovou. Dále je možná uzená.. 1 kg žebírek stojí 19,- Kč a k tomu kousek mrkve, celeru a 2-3 hrstě krup... Vím, co mluvím/píšu. Léta jsme měli "vysoko do žlabu" a teď, když jsem již sama a v důchodu, zase obracím každou korunu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.