10 tipů jak v nouzi dostat peníze od státu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 tipů jak v nouzi dostat peníze od státu

Jak získat peníze od státu?
Jak získat peníze od státu? (Profimedia.cz)

Deník Aha! včera přinesl příběh Kateřiny Hrbaté, která se svými dvěma dětmi musí vyjít s 33 korunami na den. Určitě to není ojedinělý případ. Rodin, které žijí na hranici chudoby, přibývá.

Mnoha lidem ale neznalost, stud a strach z úředního šimla brání vzít si, na co mají nárok. A to je chyba. Chtít po státu to, co sám nabízí, není žádná hanba. Poradíme vám, jak na to:

1. Na úřadu práce se ptejte, na jaké dávky máte nárok. Sociální odbor poradí, jaké jsou vaše šance na získání např. příspěvku na péči.

2. Jste v těžké finanční situaci, a přesto nemáte nárok na některou ze sociálních dávek? Nevzdávejte to. Dávky se vypočítávají z vašich příjmů zpětně a vy za nějakou dobu nárok mít možná budete. Opakujte proto své žádosti.

3. Spočítejte si životní minimum podle počtu lidí v rodině a vynásobte 2,4. Je to částka, kterou máte k dispozici? Pokud ne, utíkejte pro sociální dávky. Životní minimum je letos 3410 Kč! Konkrétní informace naleznete na www.mpsv.cz a na úřadu práce.

4. V sociálních dávkách se málokdo vyzná. Proto se ptejte na úřadu práce nebo hledejte informace na ministerstvu práce či na http://portal.mpsv.cz/soc/poradce, kde je kalkulačka sociálních dávek.

5. Na této kalkulačce zjistíte, zda máte nárok i na příspěvek na bydlení.

6. Na přídavek na dítě máte nárok v případě, že váš příjem je nižší než 2,4 násobek životního minima. Kolik dostanete, závisí na věku dítěte (viz tabulka).

7. Pomoc v hmotné nouzi se poskytuje, když vám po odečtení nákladů na bydlení od vašeho příjmu nezůstane na živobytí. Více informací získáte na úřadu práce.

8. Příspěvek na péči je určen tomu, kdo se kvůli zdravotnímu stavu neobejde bez pomoci druhých. Kolik penež dostanete, závisí na stupni závislosti (viz tabulka).

9. Pokud jste utratili za regulační poplatky a doplatky na léky víc než 5 tisíc za rok (u lidí do 18 a nad 65 let je to 2500 Kč), vaše zdravotní pojišťovna je povinna uhradit částku, o kterou jste limit překročili.

10. O pohřebné ve výši 5 tisíc korun může požádat jen člověk, který vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte.

Přečtěte si
prroud
2. 8. 2013 • 21:31

dvonte,ja vim,ze se budeme muset vratit zpatky par kroku,nejak z toho bahna vycouvat prece musime na pevnou zem,abysme se ji nasledne mohli drzet a nezabredli zpatky.Co se ti zda jako pravo silnejsiho na tom,ze si lidi budou doopravdy,a vlstne poprve v historii sami vladnout? .Vzdyt to oni jsou vlastnici tohohle vseho,ti pravoplatni,proc by si o tom spoku tedy nemeli rozhodovat?Propojenost je umela a koupena.Pokud je mi znamo,kdyz se neco chce a je o to zajem,dari se to,zvlast kdyz to dokonce zainteresovanejm patri,budme tedy i my zainteresovani na svy zemi,paklize nam bude patrit a podle toho se o ni a o sebe navzajem starejme,nevidim problem,ovsem je faktem,ze jsem duchovne po vsech tech letech studia vsemoznejch pro blemu trosku dal a mnohej utika nit,nezlobim se,jen bych rad donutil ctenare k dobrovolnymu zamysleni se.A proc vlastence?Jednak odbornej bude management expertu,kterej bude predkladast nejlepsi mozny resni problemu,a podruhy jen clovek ve vedeni kterej je pripravenej i padnout pro svuj narod a ne pro mrzkej "americkej sen" je mu neco platnej a lze se na nej spolehnout,je to prosty

dvont
2. 8. 2013 • 19:42

....pokračování: U ČEZu to skoro takto funguje, ale to je jen výjimka, jelikož zde má majoritní podíl Ministerstvo financí ČR, zde jsou zase jiné nevýhody, ale to je na samostatný článek. Nebezpečí velkých budoucích ztrát a monopolizace hrozí především u Bank, pojišťoven a komunikací, paliv, potravinářství a nerostného bohatství. Nově však i v genetice a některých technologických odvětvích, zajišťující si své výhody neúměrnými patenty. Začíná to být hodně podobné, jako by měl někdo např. právo na vodu?! Ale to už jsme trochu uhnuli od tématu tohoto článku, i když vlastně vše souvisí se vším, tak proč ne?!

dvont
2. 8. 2013 • 19:38

Prroude, chápu vás a vaše rozhořčení a snad i rozumím, ale sklouzáváte už trochu názorově za hranu, až z toho jde trochu strach!! To co vás tlačí k takovým to názorům je jen váš úhel pohledu a neurazte se, možná i asi neznalost základních sociálních, ekonomických a i historických skutečností. Ale většina věcí, tak jak je popisujete by bohužel nefungovala! Parlamentní demokracie je dobrým nástrojem, věřte mi. (Jak píšete vláda lidu, referenda o všem, u zástupců vlády byste chtěl hodnotit na prvním místě míru vlastenectví a morálních hodnot???!! jak byste to chtěl proboha udělat a měřit?? Nepřipadá vám, že toto tady už všechno bylo v minulém století, někde to přetrvává dodnes a neosvědčilo se to!!) Jakékoliv jiné formy vládnutí, tzv. masové demokracie, vždy měly za následek ať už pozvolný či skokový přechod k diktatuře. ( takto by byl v mase lidu, zastupován prvek práva silnějšího, to je úplně jasné a to je v moderní společnosti 21.století zcela nepřípustné, bylo by to ne o jeden, ale o tři kroky zpět !!!). Zrovna tak by bylo cestou zpět znárodňování, tak jak píšete, strategických podniků, bank, pojišťoven, lesů, památek atd., ještě přidám energetiku, telekomunikace a polostátní podniky, kde vznikala infrastruktura celá desetiletí i staletí a podíleli se na ní naši dědové a pradědové. Stát je většinou špatný vlastník, ale zde vás chápu asi nejvíce. Určitě by měla být stanoveny nová pravidla pro tyto nadnárodní korporace, v dnešním propojeném globalizovaném světě obzvláště a měla by být jasně zákonem určena, resp. upravena míra přiměřeného zisku např. k velikosti majetku a reálným investicím, počtům pracovních míst a to jak současných, tak i nově vytvořených. Přiměřená míra zisku, by zaručovala vlastníkům (akcionářům) stále slušnou dividendu a dále by se zároveň velká část zisku vytvořeného na uzemí ČR, vybrala jako speciální daň z příjmu a tato by šla do rozpočtu našeho hospodářství. U ČEZu to skoro takto funguje, ale to je jen výjimka, jelikož zde má majoritní podí

prroud
2. 8. 2013 • 18:00

Ovsem to vsechno predpoklada jisty zmeny v mysleni a moralni kvalite toho,co tu dnes mame,bez urazky a haneni,je to pouze primer,potrebujeme ze stada socialniho dobytka jmenem narod udelat zodpovednou,spolupracujici,svobodnou a lidskou spolecnost,jako tomu bylo kdysi uz hodne davno .

prroud
2. 8. 2013 • 17:46

Myslite,ze jde v tomhle pripade o chytrost? ,ja nejen v tom vidim pomerne dobre propracovanou taktiku vlastizrady.Mozna me nebudete mit rad,ani ti ctenari-zbohatlici bez vlastniho pricineni,kdoz se dostali k restitucim jako nutny zlo aby se k opravdu poradnejm dostal nekdo uplne jinej,urcitej,kvuli kterymu k nim vubec doslo.Ovsem bejt po mym,zrusim na fleku vsechny strany,zavedu vladu lidi pomoci referend,kde u zastupcu vlady budu ghodnotit na prvnim miste miru vlastenectvi a moralnich hodnot,ktera se bude opirat o nejlepsi moznej odbornej management,kterej bude ovsem placena prace,nikoliv vladni teleso.Zadna imunita,plna zodpovednost za svy rozhodnuti a doporuceni.Cokoliv zasadniho musi projit referendem a kazdej volic se k tomu vyjadri.Velice nadstardartni odmeny,ale na druhy strane hodinova vypoved taky jako standart.A mimochodem,stat si na sebe musi vydelat a jeho narod jeho prostrednictvim taky,takze znarodneni vseho strategiskyhovcetne bank a pojistoven,do vlastnictvi statu,o bohatstvi prirody a pamatkach ani nemluve.Tedy i veskery zeme a lesu ve state! Ovsem neni problem aby se na nich zivil soukromnik,ale to uz si rozhodnou lidi prece sami.Dal bych dal k uvaze takzvanej "zakladni prijem". Protoze ano,je to novej lidskej system,kterej potrebujeme,abysme napravili staleti prusvihu a umyslnejch maleru!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.