První mládě orla skalního po sto letech: Anežka už trénuje křídla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

První mládě orla skalního po sto letech: Anežka už trénuje křídla!

Mládě orla skalního je před zvědavci dobře ukryto.
Mládě orla skalního je před zvědavci dobře ukryto. (Foto ČTK)

Mládě orla skalního, které dostalo jméno Anežka, ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku už trénuje ve svém hnízdě křídla. Je to první orel skalní, který se v Česku vylíhl po více než sto letech.

„Mláděti je něco přes dva měsíce a za příznivého počasí, zvlášť když vane vítr, už mává křídly. Dorůstá mu také opeření i dlouhá ocasní pera. Hnízdo nejspíš opustí už příští týden,“ uvedl Petr Orel, vedoucí projektu Návrat orla skalního do České republiky.

Pod rodičovským dohledem však bude Anežka ještě další dva až tři měsíce. Do konce září či října by se tak měla v lokalitě i nadále vyskytovat a učit se od rodičů věci, které potřebuje k životu.
Anežka podle odborníků prospívá i díky pestrému jídelníčku, který jí obstarává její otec Slávek. Podle kamerových záznamů si tak několikrát pochutnala například na přinesené kuně či holubovi.

Hnízdo si orlí pár pocházející ze Slovenska vystavěl vysoko na stromě. Podle odborníků je v lokalitě klid a unikátní hnízdění se jim daří před případnými zvědavci ohlídat.

Autor:  red

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.