Exekutor z Kladna draží kuriozitu: Kupte si »nacistickou« olympijskou pochodeň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Exekutor z Kladna draží kuriozitu: Kupte si »nacistickou« olympijskou pochodeň!

Pochodeň byla vyrobena v německém Essenu. Jde o půlmetrový držák olympijského ohně vyrobený z nerezové oceli.
Pochodeň byla vyrobena v německém Essenu. Jde o půlmetrový držák olympijského ohně vyrobený z nerezové oceli. (Foto pro Aha! – Exekutorská komora ČR, koláž Ahaonline.cz)

Tak tohle je rarita! Soudní exekutor v Kladně bude dražit olympijskou pochodeň z Her v Berlíně v roce 1936. Vyvolávací cena je 10 tisíc korun. Před necelými třemi lety se cifra při dražbě jiné pochodně ze stejných Her vyšplhala na půl milionu!

„S podobnými kousky se při dražbách setkáváme minimálně,“ řekl Aha! exekutor Petr Kučera, který prý nesmí prozradit majitele. Aha! si však majitelku z Prahy vypátralo. Proč pochodeň prodává a kde ji vzala, však odmítla komentovat. „Musím ale říct, že pochodeň je pravá a prodej legální,“ tvrdí Kučera.

Stála půl milionu
Prodejní cena nejspíš vyvolávací mnohonásobně převýší. Nový zájemce  za jinou pochodeň ze stejných her, která se dražila v Karlových Varech před necelými třemi lety s vyvolávací cenou 15 tisíc korun, zaplatil půl milionu. „Jedná se o ojedinělou záležitost, takže očekáváme mnohem vyšší výtěžek, než je vyvolávací cena,“ řekla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory ČR.

Elektronická dražba
Letos bude dražba jiná. Bude se dražit elektronicky, přes internet (www.portaldrazeb.cz). „Aspoň se nebudou zájemci pošťuchovat, jak tomu občas bývá,“ doplnil Kučera s tím, že proběhne 1. srpna. Tedy v den, kdy uplyne 77 let od zahájení olympiády v Berlíně.

Bylo jich tři tisíce
Stejných pochodní bylo vyrobeno více než 3000. Vůbec první štafety v historii se zúčastnili běžci ze sedmi zemí. Každý si mohl pochodeň nechat na památku. V Česku se jich dochovalo deset a v září se chystá v Plzni dražba další z nich.

Nebyla zabavená
Na rozdíl od minulé dražby se jedná o tzv. dobrovolnou dražbu. „Není to tak, že bychom ji zabavili. Majitel za námi přišel s prosbou a my mu vyhovíme,“ vysvětluje Kučera. Exekuční úřad si naúčtuje odměnu standardních 15 % z prodejní ceny.


Hry ve stínu Hitlera
Byly to velkolepé Olympijské hry zastíněné propagandou fašistické moci v čele s  Adolfem Hitlerem. V Berlíně byl vybudován monstrózní stadion pro 100 tisíc lidí a všude vlály  vlajky s hákový křížem. V Česku se dokonce našla řada lidí, kteří se na protest snažili neúspěšně zhasnout olympijskou pochodeň. Přesto Hitler dostal pomyslnou facku, když čtyři zlaté medaile vyhrál famózní černý sprinter Jessie Owens, který byl podle fašistů z nejnižší rasy. Tři disciplíny ovládli v Berlíně i Češi. Gymnasta Alois Hudec, kanoisté Zdeněk Škrland, Václav Motl, Vladimír Syrovátka a Jan Brzák.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.