Dana z Chomutova je 24 let invalidní: Úředníci ji »vyléčili«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dana z Chomutova je 24 let invalidní: Úředníci ji »vyléčili«!

Dana Národová ukazuje průkazku, která ji přestala platit, ač se její stav nezlepšil.
Dana Národová ukazuje průkazku, která ji přestala platit, ač se její stav nezlepšil. (Aha! - Helena Lacinová)

Dvacet čtyři let je Dana Národová (59) z Chomutova invalidní, trpí roztroušenou sklerózou. Chůze bez opory je pro ni nemožná. Venku se pohybuje jen s chodítkem. Její stav se nelepší, přesto ji úřady odebraly průkaz zdravotně postižené osoby (ZTP).

A neuspěla ani v odvolání. „Podmínky pro přiznání průkazů ZTP se zpřísnily a podklady nám dává posudkový lékař. Na něm záleží a na kritériích, kterými se řídí. My jsme jen zprostředkovatelé,“ řekla Krista Stehlíková, vedoucí pro sociální záležitosti Úřadu práce v Chomutově.

Roztroušená skleróza dokonce Danu posadila na vozík, musela se učit znovu chodit. Její stav se sice zlepšil, ale nikoliv natolik, aby se mohla pohybovat sama. „Po bytě se sunu, vždy se musím něčeho přidržet. Na nákup chodím s chodítkem,“ popsala své těžkosti. Přesto jí nyní úředníci napsali, že nesplňuje podmínky pro přiznání průkazu ZTP a s ním i o výhody.

O co žena přišla?

*O 400 Kč/měsíčně na pohonné hmoty.

*O oprávnění k bezplatnému parkování a právo na místo pro invalidy v MHD.

Rada Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

„Stěžovatelka může požádat ministerstvo práce a sociálních věcí o přezkoumání svého případu, nebo se obrátit přímo na soud,“ doporučila Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva.

Nemá nohu, invalida není

Aha! informovalo o Václavu Kaňákovi (72) z Plzně, kterému museli kvůli rakovině amputovat nohu, přesto podle úředníků invalidou není. Když požádal o příspěvek na přestavbu auta na ruční řízení, byl odmítnut a navíc mu napsali, že když nemá nohu, zdaleka neznamená, že je postižený.

Posudková lékařka: Vinu mají politici!

* „Vina není na úřednících, ani na posudkových lékařích. Vinni jsou ti, kteří připravují a schvalují právní předpisy, kterých se úředníci i lékaři musí držet. Stížnosti podávejte na ministerstvu a v parlamentu,“ uvedla pro deník Aha! posudková lékařka, která si však přeje zůstat v anonymitě.

* „Pokud předpisy nebudeme dodržovat, můžeme upadnout do podezření, že tak činíme třeba i za úplatek,“ dodává.

* „Pikantní je, když nějaký člověk určitou dávku do roku 2010 dostal po právu podle tehdy platných předpisů, ale když o ni žádá nyní podle nových právních předpisů, tak ji nedostane, opět podle práva. Lidé si pochopitelně stěžují, že se úředním zázrakem uzdravili, když lékařské nálezy a jejich zdravotní stav je stále stejný, nebo dokonce ještě horší,“ zdůraznila lékařka.

Venku se Dana může pohybovat jen pomocí chodítka.

Přečtěte si
illis
22. 7. 2013 • 22:22

Bohužel, když lékař pacienta potopí špatným vyjádřením, tak mu to prostě seberou. Těm nahoře je jedno, jak se žije lidem, kteří na tom jsou zdravotně špatně. Paní Dana rozhodně nesimuluje, fortin být hrubý k lidem neznamená, že zrovna vy jste slušný a spokojený člověk. Ono se vám to vrátí i s úroky .

bledulka
22. 7. 2013 • 13:36

Že se fortine nestydíte, tak urážet postiženou, dejte pozor, abyste nepotřeboval invalidní vozík jednou i Vy!!!! Boží mlýny melou, to si pište! Ten zákon je opravdu velmi velmi přísný. I já znám ve svém okolí lidi po mrtvici, bez ruky, kteří jsou dle posouzení úředníků "zcela zdraví......!"

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.