Je tohle fér? Nagyovou pustí z vazby! Normální Čech by v base shnil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Je tohle fér? Nagyovou pustí z vazby! Normální Čech by v base shnil!

Jana Nagyová bude brzy na svobodě.
Jana Nagyová bude brzy na svobodě. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Karel Kopáč, Profimedia.cz, ČTK, koláž Ahaonline.cz)

Jana Nagyová, bývalá ředitelka kanceláře expremiéra Petra Nečase (ODS), bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a někdejší ministerský náměstek Roman Boček budou propuštěni z vazby. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Ostravě, který vyhověl jejich stížnosti. Podle soudu už nehrozí, že by mohli během pobytu na svobodě ovlivňovat svědky. ČTK to řekla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Všichni tři by mohli opustit věznici během dneška.

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. Podle další části obvinění zneužila Vojenské zpravodajství k nezákonnému sledování Nečasovy manželky.

"Od rozhodování Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby do dnešního rozhodnutí krajského soudu byla provedena řada důkazů a vyslechnuto několik desítek svědků. Především těch, u kterých hrozilo možné ovlivňování," vysvětlila mluvčí důvody propuštění trojice obviněných. Doplnila, že v krátké době soud doručí věznicím příkaz k jejich propuštění. Podle dostupných informací je Nagyová ve vazební věznici v Ostravě, Páleník v Olomouci a Boček v Brně.



Olomoučtí vrchní žalobci zatím nemají rozhodnutí o propuštění Nagyové, Bočka a Páleníka z vazby k dispozici. "Takže nevíme, jaké důvody vedly soud k rozhodnutí, které učinil," řekl ČTK šéf olomouckých stáních zástupců Ivo Ištvan. "My bychom si to rozhodnutí nejprve prostudovali, pak se k němu případně vyjádříme," dodal žalobce.

Podle Böhmové dnešní rozhodnutí neznamená, že Okresní soud v Ostravě před měsícem rozhodl chybně a obviněné do vazby neměl brát. "Krajský soud hodnotil důvody vazby s časovým odstupem. V mezidobí byla učiněna řada pro věc podstatných zjištění a provedeno množství důkazů, které Okresní soud v Ostravě při svém rozhodování k dispozici neměl," doplnila.

Ve vazbě tak z osmi obviněných zůstává jen voják a člen Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek. Ten si totiž před měsícem stížnost nepodal. Před časem si ale podal žádost o propuštění z vazby. Tu ale Okresní soud v Ostravě zamítl. Pohůnek si tentokrát podal stížnost. Rozhodovat o ní teprve bude nadřízený soud. Je ale možné, že bude z vazby propuštěn státním zástupcem na základě dnešního verdiktu Krajského soudu v Ostravě.



"Nyní je věcí dozorujícího státního zástupce, aby zvážil, do jaké míry se důvody, které vedly krajský soud k rozhodnutí o propuštění Nagyové, Bočka a Páleníka z vazby, vztahují i na jeho osobu a případně sám rozhodl o jeho propuštění z vazby," vysvětlila mluvčí soudu.

Nezákonné sledování manželky Petra Nečase je jen jedna z větví kauzy ve které figuruje spolupracovnice a přítelkyně bývalého premiéra. Nagyová údajně stála i za dohodou s třemi bývalými poslanci za ODS, kteří se vzdali poslaneckého mandátu výměnou za zajímavé pracovní pozice. Podle policie to byla korupce. Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu už ale státní zástupce z vazby propustil. Podle Nejvyššího soudu jsou chráněni imunitou.

Ve vztahu k obviněným exposlancům krajský soud dnes zrušil usnesení Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby. "Obvinění byli z vazby již propuštěni dozorujícím státním zástupcem. Tím odpadl předmět řízení," doplnila mluvčí soudu s tím, že rozhodnutí Nejvyššího soudu nemělo na dnešní verdikt krajského soudu vliv.

Autor:  ČTK,ph

Přečtěte si
dzambulbartacek
20. 7. 2013 • 10:36

to je pravá tvář ODS a TOP9 za to se poslední dny bili.Vyhrožujou,zastrašujou,ale já stále věřím v ty ,mlýny........jestli se to zamete, nežijeme ve svobodném státě ,ale v bordelu kde vládne politické seskupení kure vníků , alkoholiků a spáčů

marie60
19. 7. 2013 • 18:46

Baže to není fér.Ona si sama počítala výplatu a napočítala si majlant a ten ji dali. Dost lidí dře jak kůň ale bohužel, nejsou pod křídly P.Nečase.

0707
19. 7. 2013 • 14:56

Ve vile Vyvolených budou účinkovat: Agáta, Hanka Krampolová, Džambulka s Rychtářem a svazák Nečas se svou kantýnskou s půlmiliónovým platem......

0707
19. 7. 2013 • 14:54

Ve vile Vyvolených budou účinkovat: Agáta, Hanka Krampolová,Džambulka s Rychtářem a lhář Nečas se svou kantýnskou s půlmiliónovým platem

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.