Je krásně slunečno, ale Čechy zabíjí jedovatý smog! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Je krásně slunečno, ale Čechy zabíjí jedovatý smog!

Nejhorší smogová situace je v Ostravě zejména po ránu.
Nejhorší smogová situace je v Ostravě zejména po ránu. (ČTK, Profimedia.cz)

Lísteček se ani nepohne, slunce žhne a z nebe nespadne ani kapka. Kromě sucha, které Česko ohrožuje, nás trápí i letní smog. Jenže na rozdíl od zimního, před tím letním ujet do hor nemůžeme! Ohroženo jím je 91 procent Čechů... A na smrti 12 tisíc z nás každý rok má velký podíl!

Přízemní ozon se vyskytuje vždy v letním období a jeho koncentrace jsou tím vyšší, čím vyšší jsou teploty a čím slabší je přitom proudění vzduchu. „Jeho koncentrace místy překračují imisní limity, a to zejména ve Středočeském, Ústeckém a Karlovarském kraji,“ uvádí meteorolog Martin Štros z Meteocentra. Nejhorší situace byla včera.

„Nejvyšší koncentrace ozonu byla v Tušimicích a v obci Rudoltice v Čechách v Krušných horách,“ doplňuje Štros. Ani Praze se nedýchalo nejlépe. „Předpověď pro další dny je však příznivá, protože se objeví slabé severní proudění,“ dodává meteorolog.

V důsledku znečištění ovzduší ozonem v Evropě každý rok předčasně umírá na 20 tisíc lidí!

Autor:  bk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.