V Loučce chtějí postavit kapli: Metrákový kámen táhli na Velehrad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Loučce chtějí postavit kapli: Metrákový kámen táhli na Velehrad!

Zakladatelé Spolku pro zbudování kaple – Pavel Maček (47, vlevo) a Josef Kořenek (44).
Zakladatelé Spolku pro zbudování kaple – Pavel Maček (47, vlevo) a Josef Kořenek (44). (Foto pro Aha! – Slávka Červená)

Nemají kostel, ani kapli. Lidé z Loučky na Zlínsku se proto rozhodli, že si ji postaví. A základní kámen dovezli do 55 kilometrů vzdáleného Velehradu, aby byl na Národní pouti požehnán.

Členové Spolku pro zbudování kaple prochodili křížem krážem okolní lesy, aby našli vhodný základní kámen. „Den před poutí jsme metrákový kvádr dopravili na Velehrad a v noci ho přenesli k pódiu.

Byli jsme jediní, kteří tuto příležitost využili,“ uvedl umělecký kovář Pavel Maček (47). Pozemek pro stavbu poskytla obec. Prostředky chtějí získat z darů a výtěžku spolkových akcí. „Bude to místo pro setkávání občanů, modlitby a hlavně poděkování za události z druhé světové války,“ osvětlil Maček.

Víte, že...
...Loučka měla být v roce 1945, 14 dní před koncem války, vypálena jako obec Ploština? Němci se ale spokojili se zásobami kořalky z místní velkopálenice a obec ušetřili.

Zakladatelé Spolku pro zbudování kaple – Pavel Maček (47, vlevo) a Josef Kořenek (44).

Autor: 

Přečtěte si
majojo
11. 7. 2013 • 20:57

Bude to místo pro setkávání občanů, modlitby a hlavně poděkování za události z druhé světové války....... Co je to proboha za blbost, to poděkování za události z druhé světové války? Snad trochu myslet, než začneme psát, ne?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.