Kluk (12) je už tátou! Jeho sestra (17) porodila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kluk (12) je už tátou! Jeho sestra (17) porodila!

V tomto domě v Klatovech sourozenci zplodili miminko.
V tomto domě v Klatovech sourozenci zplodili miminko. (pro Aha! – Alexander Malachovský)

CHEB – Kluk z Klatovska, který ve dvanácti letech počal dítě, se stal tátou! Jeho o pět let starší sestra Mirka porodila v chebské porodnici zdravou holčičku. Sourozenci měli pohlavní styk loni na jaře. Dívka na těhotenství přišla, až když už nemohla jít na potrat. Policii přiznala, že ji k souloži přinutil vlastní bratr, žák 8. třídy ZŠ v Plánické ulici!

„Porod proběhl bez komplikací. Matka i dítě jsou v pořádku. Na přání rodiny nebudeme zveřejňovat další informace,“ uvedla mluvčí chebské krajské nemocnice Zdena Marková.

Miminko sourozenci vychovávat nebudou. Z porodnice putovalo do kojeneckého ústavu v Aši a bude po genetických testech nabídnuto k adopci. „Adopce je v tomto případě nejlepším řešením jak pro dítě, tak i pro oba rodiče. Pokud je dívka, maminka emočně v pořádku, tak by trpěla. Proto je toto řešení dobré i pro ni,“ řekl dětský psycholog Jiří Jelen.

Genetické testy vyloučí možné onemocnění dítěte. „Sourozenci mají společné geny a je vysoké riziko vzniku nemocí,“ uvádí genetik Jaroslav Krásný s tím, že některé problémy se mohou projevit až během života.

K odhalení otcovství přispěly testy DNA. Kluk tvrdil, že viděl v televizi scénu, dvou souložících, a chtěl si to vyzkoušet. Sestra, studentka všeobecného oboru na zdravotní škole, se mu nejprve bránila, ale nakonec podlehla. „Příští týden podám na soud návrh, aby na pachatele dohlížel probační úředník. Soud rozhodne, zda je tento dozor nutný nebo zůstane chlapec bez něj,“ uvedla státní zástupkyně Jiřina Vitovcová.

Zdravotní problémy mohou ještě přijít!

Dětem ze vztahu dvou sourozenců hrozí vážné zdravotní problémy. „Otec i matka mají společné geny a riziko vzniku některých nemocí je velmi vysoké. Dítě se může narodit například s těžkou poruchou plic, trávicího systému nebo srdeční vadou. Hrozí také riziko mentálního postižení, které v době porodu nemusí být zřejmé. Během života se mohou objevit psychické problémy, deprese, ale i poruchy metabolismu např. cukrovka, fenylketonurie,“ uvádí genetik Jaroslav Krásný.

Sestra s bratrem? Ne!Sestřenice a bratranec? Klidně!

Otec s dcerou, matka se synem nebo sestra s bratrem. Vztahy mezi těmito příbuznými jsou podle našich zákonů nezákonné. „Pokud spolu mají sexuální poměr, jde o incest, tedy styk mezi pokrevně příbuznými,“ vysvětluje lékař Pavel Kroťas. Zákon už ale nezakazuje sňatky mezi bratranci sestřenicemi. „Sňatky mezi bratranci a sestřenicemi existují. Ve šlechtických a královských rodech to bývalo i dost časté. Proto se mezi nimi vyskytovaly dědičné nemoci. Nebezpečí je v možných genetických změnách, proto je potřeba případné těhotenství bedlivě sledovat,“ dodává Kroťas.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.