Do českých lékáren míří vražedná zbraň: Pilulky způsobující potrat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Do českých lékáren míří vražedná zbraň: Pilulky způsobující potrat!

Potrat bude dostupnější
Potrat bude dostupnější (profimedia.cz)

Strach z nechtěného těhotenství zná většina žen. A pokud k němu dojde, ne každá může a chce dítě donosit. Rozhodují se, zda raději nezvolit potrat. Pokud se pro něj rozhodnou, nově už nebudou muset podstupovat chirurgický zákrok, bude stačit pouze spolknout tabletku! V Česku se od včerejška může prodávat potratová pilulka.

S unikátním přípravkem, který vzbuzuje silné a rozporuplné emoce, přišla francouzská firma. Včera pilulky RU-486 zaregistroval Státní ústav pro kontrolu léčiv. „To ale neznamená, že tabletky budou ještě dnes na trhu. Je tu ještě nějaká prodleva na zásobení, takže předpokládám, že dřív než v říjnu či listopadu pilulka reálně dostupná v Česku nebude,“ řekla Šárka Janouchová, mluvčí společnosti Exelgyn, která přípravek distribuuje.

Navíc ani pak žena běžně u gynekologa recept na potratovou pilulku nedostane. Bude je moci předepsat jen lékař v nemocnici, kde mají lůžkové oddělení.
Někteří odborníci tvrdí, že je šetrnější než klasická interrupce, protože při chirurgickém zákroku může lékař ženě ublížit. Čeští odborníci tento názor ale tak úplně nezastávají.

Přípravek k ukončení těhotenství se smí prodávat ve 25 zemích, ve Francii od roku 1988, v Americe teprve 13 let. Třeba v Austrálii je ale zakázán.

Kde ji sehnat?

* Pilulky se budou předepisovat pouze ve zdravotnických zařízeních, která mají lůžkovou péči (nemocnice, porodnice, potratová centra).

* Žena dostane od specialisty gynekologa žádanku, na základě které si v nemocniční lékárně přípravek vyzvedne.

* Stát bude cca 3500 Kč.

Co na to říkají čeští lékaři?

MUDr. Vladimír Dvořák, místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti: „Myslím, že nelze paušálně říci, zda jde o šetrnější metodu, než je klasická interrupce. Záleží na individuálních potřebách každé ženy. Rizika jsou však minimální u obou metod. Nemyslím si však, že přípravek nahradí klasickou interrupci.“

Jak tableta účinkuje?

☛ Žena bude muset spolknout dvě tabletky v rozmezí přibližně tří dnů.

☛ Účinná látka mifegyne v první způsobí, že plod v děloze odumře. A látka
mispregnol z druhé tabletky způsobí, že plod bude následně vypuzen z těla ven. Projeví se jako silnější menstruace.

☛ Lékařské zařízení bude muset žena navštívit celkem třikrát – dvakrát si dojde
pro pilulku a pak ještě podstoupí kontrolní prohlídku.

☛Tabletka RU-486 se smí užívat pouze do 49 dnů od poslední menstruace!

Tabletka po nechráněném sexu

V Česku jsou v prodeji tabletky tzv. nouzové antikoncepce. Je možné je použít do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku. Čím dřív si ji žena vezme, tím menší je riziko jejího selhání. Nejde však o potratovou pilulku, jde o typ antikoncepce.

Potrat bez operace

Přečtěte si
boball
28. 6. 2013 • 08:19

To,určitě.Stojí to 3500,jako klasickej potrat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.