Rychle do lesů: Houby porostou jen týden! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rychle do lesů: Houby porostou jen týden!

Houby rostou, ale než vyrazíte do lesa, nezapomeňte si nabít mobil.
Houby rostou, ale než vyrazíte do lesa, nezapomeňte si nabít mobil. (Profimedia.cz)

Extrémní vedra prohřála lesy, nyní z nebe padají provazce vody a navíc v neděli byl úplněk. Ideální podmínky, aby houby začaly vystrkovat klobouky ze země! Pokud předpověď meteorologů na následujících pět dní vyjde, připravte si na víkend opravdu velké košíky!

Současné teploty, které nám se moc nelíbí, houbám svědčí. „Pokud nenastanou velká horka, je předpoklad, že se houby objeví,“ ujistil Aha! mykolog Pavel Špinar. „Houby se možná budou snažit dohnat růst, který kvůli horku nenastal,“ doplnil ho Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.


Navíc ty, které už nyní rostou, jsou zdravé! „Houby vůbec nejsou červivé,“ popsal mykolog Jiří Baier, který již o víkendu nacházel hřiby.
Počasí sice bylo v uplynulém týdnu extrémní, extrémní horka houbách nesvědčí, teď je ale ideální čas! Lesy jsou vyhřáté, podhoubí ale není vyschlé a znovu prší a vedra už nejsou. A navíc byl úplněk. Měsíc přitahuje vodu blíž povrchu, pak rostou jako pominuté!

Jaké houby teď můžete najít? Podívejte se do galerie.



Autor:  et

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.