Vychrtlý Tom trpí vzácnou genetickou poruchou: Nemůže přibrat ani gram! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vychrtlý Tom trpí vzácnou genetickou poruchou: Nemůže přibrat ani gram!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ať dělá, co dělá, nemůže ztloustnout! Brit Tom Staniford (23) je sice vychrtlý na kost, avšak vzácná choroba, kterou trpí, mu neumožňuje přibrat ani gram!

Muž se sice pravidelně přejídá, cpe se vysoce kalorickými a tučnými pokrmy, i tak má ale propadlé tváře a připomíná chodící kostru.

Pro lékaře byl jeho stav z počátku záhadou, teď ale laboratorní výsledky odhalily, co za jeho problémem vězí. Staniford trpí cukrovkou typu 2, kromě toho ale jeho organismus sužuje i syndrom MDP. Jedná se o vzácnou genetickou mutaci, jež Britovi způsobuje vážné zdravotní komplikace. Mezi ně se kromě potíží s váhou řadí i chronické bolesti nohou či problémy se sluchem, kvůli nimž musí nosit naslouchátko.

Staniford miluje cyklistiku a patří mezi nejúspěšnější zdravotně postižené sportovce v Británii. Kvůli nemoci však ale při jízdě na kole velmi riskuje. Jeho tělo je totiž natolik zesláblé, že mu i sebemenší pád může způsobit ošklivé zlomeniny. I přesto se ale muž své největší vášně nedokáže vzdát.

„Zjištění syndromu, který může za můj stav, svým způsobem není důležité. Název je koneckonců jenom název. Ale uklidňuje mě, když vím, že tímto onemocněním trpí i další lidé, kteří mohou vést relativně normální životy. Důležité ale je, že se budu moci řádně klasifikovat na závody, abych s ostatními mohl férově soutěžit,“ svěřil se se svými plány Staniford.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.