Sezóna červeného zdraví je tu: 5 tajemství jahod!
Červené, sladké a voňavé! Takové jsou jahody a teď právě začíná jejich sklizeň. Možná o nich ale spoustu důležitých věcí nevíte. Kromě toho, že chutnají, jsou také zdravé! (rum)
1. Vitaminy a minerály
Jsou bohaté na vitaminy A, B, C, E a obsahují spoustu minerálních látek – bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku.
Obsahují více vitaminu C než například pomeranče!
2. Vynikající prevence
Mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce! V lidovém léčitelství jsou používány k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Pomáhají při léčbě jaterních chorob, dně, artróze i revmatismu. Působí také při srdečních nemocech.
3. Zlepšují pleť
Pleti dodávají zdravé zabarvení, dokonale hydratují pokožku a zmírňují příznaky ekzému. Čerstvé jahody nebo šťáva z čerstvých jahod jsou vynikající bělič pih a skvrn na kůži. Mají totiž vysoký obsah manganu.
4. Pro štíhlou linii
Obsahují málo cukru a dost vlákniny. Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Až z 90% jsou tvořeny z vody. Pokud chcete zhubnout a honí vás mlsná, volba je tak jasná!
5. Sexy ovoce
Kvůli vysokému obsahu zinku v semínkách výrazně zvyšují sexuální apetit mužů i žen. I proto neodmyslitelně patří do sklenky šampaňského při romantických večerech…
Tři rychlé recepty na jahodové mňamky:
• Jahodová svačina
Výtečné jsou s plátky celozrnného chleba a sýrem cottage
• Jahodové daiquiri
4 cl světlého rumu, 1 lžička cukru, 2 lžičky citronové šťávy, ½ hrnku jahod, led. Vše dáme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud se led nerozdrtí a směs nezhoustne.
• Jahodová pěna
150 g cukr moučka, půl citronu, 400 g čerstvých jahod, 500 ml smetany ke šlehání. Jahody prolisujeme, přidáme většinu cukru a šťávu z citronu. Ušlehám smetanu se zbytkem cukru a zlehka vmícháváme jahodovou kaši. Porcujeme do vysokých sklenic a necháme zachladit. Ozdobíme třeba piškoty.