Zátah na politiky: Načas si dal načas, než se zjevil. Pak se zastal své "ženy" Nagyové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zátah na politiky: Načas si dal načas, než se zjevil. Pak se zastal své "ženy" Nagyové!

Premiér Petr Nečas a Jana Nagyová
Premiér Petr Nečas a Jana Nagyová (ČTK)

Hádanka vyřešena. Český premiér, který po vypuknutí čistky na úřadu vlády a dalších institucí zmizel, se náhle objevil. Jenže národu ani on nedal žádné vysvětlení, co se děje. Mezitím už světová média řeší to, jak moc naše země musí být prolezlá korupcí. To, že se premiér po vypuknutí skandálu téměř 12 hodin schovával jako malý kluk, jim k tomu dává další důvod.

Dlouho se řešila otázka, kde je premiér země Petr Nečas. Je totiž opravdu neslýchané, že ve chvíli, kdy policie čistí jeho úřad a další vládní instituce, není k nalezení. Premiér se objevil až před pátou hodinou odpolední a aniž vysvětlil, co celý den ve své kanceláři dělal, všem oznámil, že svým spolupracovníkům věřím a hlavně se zastal své pravé ruky Jany Nagyové, se kterou má mít podle zákulisních spekulací poměr.

Kromě toho odmítl, že by rezignoval, nemá prý důvod. Nezískal prý informace prokazující trestnou činnost svých spolupracovníků.

Co všechno se od středečního večera stalo?

Policie zasahuje i na ministerstvu obrany, podle neoficiálních informací v prostorách, kde sídlí Vojenské zpravodajství. "Mohu potvrdit, že v budově ministerstva zasahují pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," řekla ČTK mluvčí úřadu Mira Třebická. Dodala, že policisté dorazili do budovy zhruba v 09:30 celkem sedmi vozy.

Podle serveru iHNED.cz detektivové byli i v Kladně v administrativní budově, kde do minulého týdne sídlila společnost Kardio Port, která před dvěma lety vyhrála podezřelý dvoumiliardový tendr kliniky IKEM. Média také upozornila na to, že policisté dorazili do sídel lobbistů Iva Rittiga či Janouška. Janoušek je podle MfD momentálně ve svém sídle v chorvatském Zadaru.

Podle informací ČTK detektivové provádějí razii i v domě Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce, který se v současné době živí jako samostatný advokát. "Mám teď jiné povinnosti," reagoval Grygárek na telefonický dotaz ČTK a zavěsil. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová v minulosti označila Grygárka za součást takzvané justiční mafie.

Server Českápozice.cz napsal, že zátah souvisí mimo jiné s odchodem rebelujících poslanců ODS Fuksy, Tluchoře a Šnajdra z Poslanecké sněmovny. Předmětem zájmu je podle něho dění v Českých drahách, Lesích České republiky a okolnosti peněžních toků lobbisty Janouška. Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka dnes policie na ústředí podniku v Hradci Králové nezasahovala. "V budově ředitelství je naprostý klid a běžný provoz," řekl ČTK.

"Co můžu říct, je, že probíhá realizace, ale to je v tuhletu chvíli skutečně všechno," řekl ČTK mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Odmítl potvrdit, že policisté byli na úřadu vlády. "Chci zdůraznit, že realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem," dodal mluvčí. Útvar by chtěl ještě dnes poskytnout další informace.

Podle komentátora Respektu Jaroslava Spurného policie pracovala na případu zhruba dva roky. Prý je do něj zapojeno na 400 lidí. Razie má pokračovat po celém Česku až do sobotního rána. Česká pozice zprávy o chystané policejní razii, která by se prý měla týkat 35 až 40 lidí, měla již v pondělí. Stejně tak údajně věděli o akci i někteří lobbisté, kteří tak mohli uklidit důkazy nebo odcestovat.

Mluvčí vlády Jan Hrubeš zásah v budově úřadu rovněž nepotvrdil. "Jestli chcete informace, tak vyčkejte. Já vám je v pravou chvíli dám," řekl ČTK mluvčí. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho ale premiéra Petra Nečase (ODS) v noci navštívili dva státní zástupci a šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Lidé pracující na úřadu vlády neměli k nočnímu zásahu žádné informace. "Ve středu jsem odešel kolem 21:00, dnes ráno přišel a je tady klid," řekl ČTK jeden z nich.
Ani ministři, kteří do noci v budově jednali, nemají údajně žádné informace. "Jediné, co k tomu mohu říct, je, že jsem zjevně odešel včas," zavtipkoval šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Policie podezírá bývalého poslance ODS Petra Tluchoře mimo jiné z úplatkářství v souvislosti s jeho odstoupením ze Sněmovny. Dalšími činy, z nichž je Tluchoř podezřelý, jsou pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci. ČTK to řekl jeho advokát Marek Nespala.

 



Přečtěte si
rezacek
14. 6. 2013 • 10:43

Toš Mírov by byl jistě betelné, ale ani Špílas není špatné. Aby sa tež brňáci mohli lochčit.

rezacek
14. 6. 2013 • 10:42

Přihodím polínko.

rezacek
14. 6. 2013 • 10:40

A proč nebyla zatčena Němcová a ten hňup Bébébém? Zase nedůslednost. A jsem škodolibě zvědav, kdo bude příštím premiérem, až tenhle přiblblo dá příští týden demisi.

zadnice
14. 6. 2013 • 10:25

Prodavačka Nagyová? No vstoupila do "správné" strany a jako žena se "správně" v Praze chovala a je to!!! Nečasi, Nečasi.

winterfreshka
14. 6. 2013 • 07:23

Tak to jsem na tu tragikomedii zvědavá,jak se bude dál odvíjet.Nečas s Němcovou včera hráli všemi barvami

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.