Podle meteorologů dnes začíná letní období: Žádné léto nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Podle meteorologů dnes začíná letní období: Žádné léto nebude!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nebe bez mráčku, hřejivé sluneční paprsky a teploty šplhající ke 30 °C. Tak na takové léto rovnou zapomeňte a raději si už rezervujte letenky do slunných dovolenkových destinací. Podle dlouhodobého výhledu meteorologů budou letní měsíce uplakané a chladné.

I když to tak venku nevypadá, dnes začíná meteorologické léto! Jenže o tom si budeme muset jen nechat zdát. „Po srážkově nadprůměrném květnu nás čeká stejně deštivý i červen, který bude teplotně zřejmě průměrný s teplotou vzduchu kolem 17,9 ºC,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu.

Uplakané prázdniny?

Pranostiky říkají: jaký červen, takový červenec i srpen. A podobně mluví i nejčerstvější předpověď na léto, kterou vypracovalo britské meteorologické centrum Mettofice. „Předpovědi na léto zpracované různými světovými centry jsou protichůdné a je vidět, že se na takto dlouhé období dělat nedají,“ upozorňuje Honsová.

Podle ní se ale v posledních letech právě britské modely počasí pro střední Evropu do předpovědí trefují. „Britské modely uvádějí, že červenec a srpen budou srážkově nadnormální a teplotně podnormální,“
popisuje meteoroložka. I tak máme malou naději, že se tak nestane. „Mají tak 55% úspěšnost,“ dodává.

Autor:  bk

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.