Kajínkova naděje skomírá: Prezident Zeman by souhlasil s nový procesem, ale s milostí ne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kajínkova naděje skomírá: Prezident Zeman by souhlasil s nový procesem, ale s milostí ne!

„Nejsem vrah,“ tvrdí už 20 let Jiří Kajínek.
„Nejsem vrah,“ tvrdí už 20 let Jiří Kajínek. (Aha! - David Malík)

Světlo naděje doživotního vězně Jiřího Kajínka (52) – zájem prezidenta Miloše Zemana (68) o jeho případ – skomírá. Odsouzenec doufá, že se díky němu dočká obnovení procesu, jeho advokát usiluje o milost. Jenže prezident nechce o milosti ani slyšet.

„Pan prezident už prohlásil, že milosti dávat nechce,“ potvrdila včera deníku Aha! Hana Burianová, mluvčí prezidenta republiky. K případu Jiřího Kajínka podle ní Miloš Zeman požádal o všechny dostupné informace, s nimiž se v současnosti seznamuje. „Dalo by se říci, že by nebyl proti obnově procesu. Má ale také za to, že ani před vraždami nebyl Kajínek čistá duše,“ dodala mluvčí.

Kajínkovi tak nezbývá, než doufat v zázrak. Včerejším dnem byla vražda v borských serpentinách promlčena, a tak kdyby se přihlásil jiný pachatel, za mříže by už nešel. Kajínek by ale získal svobodu a zřejmě i tučné odškodné. Pokud nenastane zlom, má nejznámější český trestanec naději, že vyjde z vězení nejdřív za devět let, kdy může požádat o podmíněné propuštění.

Psycholožka Ludmila Čírtková: I vinný člověk může cítit nevinu

Kajínek se od ostatních odsouzených prý zásadně liší. „Všichni vrazi, které znám, i když zapírali a tvrdili, že jsou nevinní, se po odsouzení s trestem smířili a přijali ho. Kajínek ale urputně bojuje 20 let, to je divné,“ řekl Aha! kriminalista, který se vraždami zabývá. Lze z toho vyvodit, že je skutečně nevinný? Policejní psycholožka Ludmila Čírtková to jako známku jasné nevinny nevidí. „Křivda je subjektivní pocit. I vinný člověk se může cítit z různých důvodů nevinen. Čím víc o tom přemýšlí, tím víc se ve vlastním přesvědčení utvrzuje. Zvláště, když má podporu médií a části veřejnosti. Možné je stále obojí – vinen i nevinen,“ míní Čírtková. Podle ní může být boj odsouzeného za svobodu i zábavou v nuzném vězeňském životě. „Proč to nezkusit, co kdyby to vyšlo. Nemá co ztratit,“ dodává psycholožka.

Za co dostal doživotí

Jiří Kajínek podle soudů v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu (†27) a jeho osobního strážce Juliána Pokoše (†30). Postřelil zároveň druhého ochránce Vojtěcha Pokoše (tehdy 25). Vraždy si údajně objednal podnikatel Antonín Vlasák, kterého Janda vydíral.

Exkluzivní zpověď nejslavnějšího trestance si přečtěte už v zítřejším Nedělním Aha!

Přečtěte si
evicka55
2. 6. 2013 • 07:33

Kájínek je malej zlodějíček,ale vrah určitě není,když je dnešním dnem případ promlčen tak proč se ho tak bojí znovu otevřít? Bohužel nitky sahají vysoko a strach z odhalení něčeho co by nám vyrazilo dech je velký.Moc bych si přála,aby byl Kájinek osvobozen a očištěn od vraždy .

winterfreshka
1. 6. 2013 • 14:12

Přesně tak,něco podobného jako Rath.Našli obětního beránka a větší bestie zůstali na svobodě.Made in absurdistán ČR

janapi
1. 6. 2013 • 13:04

Kájínek ale netvrdí-že by byl čistý jak lilie. Za to co provedl-si trest odpykal a nyní sedí za něco-kde hned od počátku tvrdil-že to nespáchal! Mýlí se proto p.Čírtková-on nehraje hru vadí-nevadí a to ještě z nudy; on se právem chce domoci spravedlnosti. Že jsou velké nepřesnosti v celém spisu ; rekonstrukce ukázala také velké trhliny a v důsledku bylo dokázáno nastražení falešných stop přímo z řad Policie . Právě proto, že by měl Kájínek v případě obnovení procesu a konečném dokázání jeho nespravedlivém obvinění - nárok na finanční odškodnění již v řádu mnoha tisíců Kč-nikdo do soudu zde patrně nepůjde. Vždyť i ta naše slavná "justice" by musela přiznat mnohaleté pochybení a zmanipulování!Přitom se vše točí kolem "plzeňských" soudců !

malavelka
1. 6. 2013 • 12:31

Zcela jsitě není vůle proces znovu oteřít, i když jeden svědekzměnil výpovědˇv Kájínkův prospěch. Myslím, že je to dareba, ale tu vraždu mu přišili. a slízl trest za jiného.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.