Léto je v nedohlednu: Víme, kdy se do Česka (ne)vrátí slunce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Léto je v nedohlednu: Víme, kdy se do Česka (ne)vrátí slunce!

Česko se utápí v depresi
Česko se utápí v depresi (Foto Aha! – Petr Novotný, Dan Černovský)

Celou republika v posledních dnech spojuje jediná otázka: Kdy už bude konečně hezky? Po opožděném nástupu jara nejsou vyhlídky na pohodové léto příliš nadějné.

Letošní květen patří k těm úplně nejchladnějším a počet slunečných hodin dosáhl vyloženě zoufalých hodnot. Nad Českem se zatáhly mraky a lidem dochází trpělivost. Kdo si to může dovolit, prchá za sluncem do zahraničí. O to krutější jsou pak ovšem návraty.

I výhled na následující dny nepřinese příliš naděje. Deštivé počasí vydrží do konce týdne, a ani poté nemůžeme očekávat zásadní obrat k letním teplotám. „Nad střední Evropou se usadila tlaková níže a vydrží tady několik následujících dní" vysvětluje na iDnes.cz meteorolog Jan Šrámek.

Vydatné deště zvedají hladiny řek a zejména severu Čech hrozí povodně. Během dneška by zde mělo napadnout až 50 milimetrů srážek na metr čtvereční.

V pátek se dočkáme maximálně 17 stupňů Celsia a v noci na sobotu teploty klesnou až k bodu mrazu. Na víkend se rozhodně nevyplatí plánovat venkovní aktivity. Teploty porostou jen velmi pozvolna a převládat bude zatažená obloha. Na východě republiky budou sice příhodnější podmínky, ale ani tam teploměry neprolomí 20 stupňovou hranici.

„Příští týden se na naše území začne pozvolna rozšiřovat tlaková výše od západu. Postupně by tak mělo ubývat deště a naopak přibývat slunečního svitu," dodal Šrámek. K velkým změnám ovšem nedojde. Přeháňky budou polevovat a v nejlepším případě se koncem týdne dočkáme 22 stupňů Celsia.

Autor:  cam

Přečtěte si
tenerife
30. 5. 2013 • 13:50

Na jihu Evropy na tom nejsou také zrovna nejlépe, moje rodina v Itálii také láteří na počasí, žijí u Neapole, zima, déšť, v noci 5 stupňů, ve dne max 17, takové jaro za celých 200 let Itálie nepamatuje.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.