Baletka Naděžda Sobotková (90): Jak to chodilo v Národním divadle za války? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Baletka Naděžda Sobotková (90): Jak to chodilo v Národním divadle za války?

Národní divadlo Je Naděždin svět.
Národní divadlo Je Naděždin svět. (Foto Aha! - Martin Pekárek, ara)

Je o čtyřicet let mladší než Národní divadlo! Ve Zlaté kapličce působí již neuvěřitelných 74 let. Sólistka baletu Naděžda Sobotková (90) nastoupila do divadelního angažmá v šestnácti letech, postupně zastávala i další funkce, včetně těch šéfovských a pedagogických. Na baletní škole učila do loňského roku a ve svých devadesáti letech ještě stále pracuje jako odborný poradce.

Nohy posilovala v neckách

Je až neuvěřitelné, že žena, která baletu zasvětila celý svůj život, jako dítě dlouho nechodila. Byla slaboučká a doktoři rodičům doporučili, aby s ní posilovali. „Tatínek vymyslel, jak si procvičím nohy. Na dvě židle postavil dřevěné necky, přidržoval mě v nich a já jsem dělala pohyby, jako když tancuji kozáčka. Denně jsme na tom pracovali a časem mi nohy opravdu zesílily. Maminka mi později řekla, že jsem se poprvé rozeběhla až jednou na venkově za slepicemi,“ vzpomíná na své dětství paní Naděžda. Mimochodem velmi vitální a charismatický žena.

Neckový trénink slavil úspěch i o několik let později. „Jednou jsem ve škole předvedla kozáčka přímo na stupínku a paní učitelka mi za odměnu dala padesát haléřů. Okamžitě jsem utíkala naproti do obchodu a koupila si za dvacetník cuc na špejli, což byla taková ledová čokoláda a k tomu tři karamely.“

Od šestnácti let v Národním divadle

Jako dítě nikdy o tančení nesnila, toužila spíš po krásné koloběžce, ale na tu rodiče neměli. Na konci páté třídy však zasáhl osud. Na školní besídce si jejího talentu všimla majitelka baletní školy a Naděžda začala navštěvovat hodiny tance v pražské Korunní ulici. K talentu však patří nejen každodenní dřina, ale i pověstné štěstíčko. A to potkalo začínající baletku v podobě sólistky opery Národního divadla Marie Šponarové, dlouholeté kamarádky Naděždiny maminky. K osudovému setkání došlo na ulici v okamžiku, když šla Naděžda s maminkou na zkoušku. Operní diva jí domluvila hodiny u šéfky baletu ND Jelizavety Nikolské a Naděždina hvězda začala stoupat. V šestnácti letech se stala členkou baletu Národního divadla. Psal se rok 1939.

Zažila 16 ředitelů

V ND Naděžda vystřídala několik funkcí a zažila 16 ředitelů. Od baletky, přes vedoucí opery a baletu, baletního mistra a pedagožky. Na baletní škole učila až do loňska rovných 60 let. Jako sólistka přestala tančit ve svých 42 letech, třicet let pracovala jako vedoucí baletní školy ND a v současné době dělá odborného poradce. Za roky pedagogické praxe jí rukama prošly na 3 tisíce žáků. A pozor! Jedním z nich je i současný kambodžský král Norodom Sihamoni.

S královskou výsostí si tyká

Současný kambodžský král nedá na svou učitelku baletu dopustit. Dokonce nesměla chybět ani na slavnostním obědě na Pražském hradě, kam před lety svého žáka v rámci jeho státní návštěvy ČR doprovázela. „Umí nádherně česky a na obědě s panem prezidentem Klausem prohlásil, že Česká republika je jeho druhou vlastí,“ vzpomíná Naděžda, která si s jeho královskou výsostí tyká.

Norodom Sihamoni prý miluje Boženu Němcovou a u nás si také poprvé v životě zalyžoval. Je prvním králem v historii, který kromě čestného doktorátu na AMU získal i čestné občanství hlavního města Prahy.

Osudové lásky

Bez nadsázky lze říct, že balet vzal Naděždě Sobotkové soukromý život. Prožila sice dvě velké lásky, ale nikdy se nevdala. Její první partner byl známý pražský lékař, profesor Kafka, se kterým prožila dvacet let. „Byl o jednadvacet let starší, ale časem si našel jinou. Nedivím se mu. Byla jsem pořád v divadle a ani vařit jsem moc neuměla,“ říká Naděžda. Její druhou láskou byl francouzský vojenský atašé a byla to láska na první pohled. Prožili spolu dva a půl roku, potom se uznávaný důstojník vrátil do Francie a od té doby se nikdy neviděli.

Nemoci se jí vyhýbaly

Naděžda byla během svého života jen je dnou nemocná. „V o sm a dv aceti jsem dost ala zarděnky. Bohužel jsem byla tenkrát i v jiném stavu a museli mi to vzít,“ ř íká po létech. Jednou měla také zlomenou ruku a loni žebro, když upadla na schodech. Co se týče jídelníčku, nejraději prý má suchý chléb s mlékem. Vínu se nebrán í, ale víc než 2 deci prý nesnese. „Někdy se cítím na padesát, někdy starší. Ale na devadesát nikdy,“ směje se. Její strýc se dožil 96 let, sestře bylo 93. Takže v jejích genech o té dlouhověkosti asi něco bude.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.