Romové zbili manželský pár: Lidem v Duchcově omluva nestačí, poteče krev? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Romové zbili manželský pár: Lidem v Duchcově omluva nestačí, poteče krev?

Napadení mladých rodičů zvedlo další vlnu protiromských nálad.
Napadení mladých rodičů zvedlo další vlnu protiromských nálad. (Facebook)

Brutální napadení manželů Jany a Michala L. v Duchcově, jehož záznam je na internetu, šokovalo Česko. Poté, co vyšlo najevo, že útočníci krátce předtím zlomili ruku muži, kterého chtěli okrást o motokolo, rozhodli se místní vyjít do ulic. Atmosféra ve městě se teď nápadně podobá té na Šluknovsku, kde podobný útok odstartoval mohutnou vlnu nepokojů.

Parta Romů na manžele zaútočila ve chvíli, kdy se po půlnoci vraceli domů. Seběhli se k nim ze všech stran a surově je mlátili. Paní Janu srazili na zem, kde ji pak jedna z Romek tloukla pěstí a kopala do ní. „Jsem rád, že jsme to přežili,“ řekl napadený Michal L.

Pozdní omluva

Romové naopak útok zlehčovali. „Nesouhlasíme s tím, co se stalo. Je kolem toho ale zbytečný humbuk,“ řekl jeden z nich. Nejmladší z útočníků (16) si ale nakonec pro média posypal hlavu popelem. „Lituju toho, chtěl bych se omluvit. Byli jsme všichni ožralí,“ řekl.

Místním to nestačí. Stupňující se brutality nepřizpůsobivých už mají dost. Dnes proto vyjdou do ulic. Akci svolal Jindřich Svoboda, který pozvánku na ni vyvěsil i na internetu. Krátce na to ji ale zase smazal. Podobně jako před časem na Šluknovsku se na ní totiž chtěli zviditelni extremisté.

V Duchcově jako v Rumburku?

Nepokoje na Šluknovsku odstartovalo v srpnu 2011 napadení v Rumburku. Parta Romů zaútočila na skupinu mladíků vracejících se z diskotéky. Napadení se chtěli schovat ve vchodu domu, útočníci ale vyrazili dveře a zaútočili pěstmi a dlažebními kostkami. Jeden z napadených skončil se zlomeninou v nemocnici. Bitka, za kterou dal nedávno děčínský soud útočníkům jen podmíněné tresty, odstartovala vlnu protestů. Místní společně s extrémisty vyšli do ulic v Rumburku, Šluknově a Varnsdorfu, kde dokonce zasahovali těžkooděnci s vodními děly.

Demonstrace před dvěma lety ochromily sever Čech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.