To je Dubčekovo »velké křídlo«: Rarita mezi mercedesy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

To je Dubčekovo »velké křídlo«: Rarita mezi mercedesy!

Dubčekova limuzína byla vystavena v Praze- Stodůlkách.
Dubčekova limuzína byla vystavena v Praze- Stodůlkách. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák)

Hlavním městem se včera prohnalo několik historických mercedesů. Největší rarita? Takzvané »velké křídlo«, které coby velvyslanec v Turecku používal politik Alexandr Dubček (+70), Mercedes 220S.

Dubček byl považován za reformního komunistu a získal si oblibu během Pražského jara. Po jeho brutálním potlačení byl »uklizen« na ambasádu v Ankaře, kde sloužil mezi lety 1969 a 1970. A tamější ulice brázdil právě tímto krasavcem, kterému se říkalo »velké křídlo«.

Majitelem historického veterána je šéf Mercedes-Benz klubu Jaroslav Větvička. „Současný majitel vozu se dozvěděl o historii auta až v době, kdy už ho vlastnil. Pochlubil se s ním během olympiády v Sydney, kde byl jako šéflékař Českého olympijského týmu, před jedním emigrantem. Ten jej upozornil, že vozem pravděpodobně jezdil Dubček,“ řekla Aha! Andrea Žáčková z organizace jízdy. Větvičkovi se pak podařilo tuto informaci potvrdit.

A co si vlastně pořídil? Podle znalců opravdový skvost. Černý auťák má pod kapotou klasický šestiválec, je také ojedinělý krásnou karoserií. Dnes jej v podobném stavu seženete za zhruba 300 tisíc korun, vyrábělo se jich totiž hodně a stejně tak se jich hodně zachovalo. V souvislosti s historickou hodnotou je ale právě ten Dubčekův bezpochyby mnohem cennější…



Autor:  vr

Přečtěte si
lipno
27. 5. 2013 • 11:06

Šel jim ukázat naše hospodaření, povedlo se to až Nečasově vládě

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.