Živel v USA smetl nemocnici a dvě školy: Děti se utopily ve sklepě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Živel v USA smetl nemocnici a dvě školy: Děti se utopily ve sklepě!

Žena odnáší ze zasažené školy zraněné dítě.
Žena odnáší ze zasažené školy zraněné dítě. (ČTK)

Zničené domy, zpustošená nemocnice a školy. Až 200 ztracených životů, včetně malých dětí, nevyčíslitelné škody. Tak otřesná je bilance řádění mohutného tornáda, které zasáhlo americký stát Oklahoma.

Prezident Barack Obama vyhlásil v Oklahomě stav katastrofy a slíbil rychlou pomoc. Jde o zhruba páté nejděsivnější tornádo v americké historii!

Větrný vír, který dosahoval šířky až tří kilometrů, nejvíc zasáhl pětapadesátitisícové město Moore. Vír se pohyboval rychlostí až 320 kilometrů za hodinu. „Přišli jsme o nemocnici. Projížděl jsem kolem a je dost zničená,“ rekapituloval starosta Moore Glenn Lewis.

Pohroma ve škole

Tornádo přímo zasáhlo také nejméně dvě školy, z nichž záchranáři vyprošťovali žáky a učitele. Základní škole Plaza Towers vítr utrhl střechu a zbořil zdi. Záchranáři a dobrovolníci si podávali vyproštěné děti v živém řetězu. Pátrači s pomocí vycvičených psů našli nejméně sedm dětí utopených v zaplavených sklepech školy. Většině dětských obětí bylo méně než 12 let.

Varovali včas?

Všichni se teď ptají, zda nezklamali meteorologové. Varovali před blížícím se živlem včas? Město Moore dostalo varování 16 minut předtím, než větrná bouře udeřila. Průměrný čas varování před samotným úderem bouře ale bývá u tornád pouhých deset minut. Času k záchraně životů tedy měli víc než bývá běžné…



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.