Jak snížit vysoký krevní tlak bez léků? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak snížit vysoký krevní tlak bez léků?

Jak si snížit krevní tlak.
Jak si snížit krevní tlak. (Profimedia.cz, scom )

Sedmi z deseti dospělých hrozí vyšší riziko infarktu nebo mrtvice. Většinou si ale za to můžeme sami. Jak tvrdí lékaři, příčinou je hlavně nezdravý životní styl. Hodně soli, málo spánku a skoro vůbec žádný pohyb. Pokud i váš krevní tlak vykazuje hodnoty mírně vyšší, zkuste pár tipů, jak jej dostat do normálu.

Naučte se běhat!

Stačí přitom jen hodinka týdně. Do vašeho těla se dostane více kyslíku a krevní tlak se bude snižovat. To ale zabezpečí i jakýkoliv jiný pravidelný pohyb, jako je například rychlá chůze.

Zkuste zhubnout!

Že i malý úbytek váhy u obézních lidí má na snížení tlaku zásadní vliv, se ví už dávno. Zkuste proto mít pod kontrolou jak vlastní hmotnost, tak krevní tlak. Vaše srdce vám za to poděkuje!

Pijte šťávu z řepy!

Množství 250 ml denně sníží vysoký krevní tlak až o 7 %. Nedávno to uvedl časopis Hypertension. Může za to dostatek dusičnanů, které červená řepa obsahuje. Stejně prospěšný je i špenát nebo celer.

Dejte si banán!

Je velmi bohatý na draslík, což je minerál důležitý pro rovnováhu tekutin v těle, a pomáhá snížit krevní tlak. Kromě toho obsahuje i řadu vitaminů. Další potraviny, v nichž najdeme draslík, jsou ořechy, semena, mléko a některé druhy ryb.

Nekuřte!

Nikotin obsažený v cigaretách stimuluje tělo k vyšší produkci adrenalinu, což způsobí, že srdce tluče prudčeji a krevní tlak stoupá. Nenechte srdíčko tak těžce dřít a zkuste aspoň kouřit méně.

Kávu ano, ale bez kofeinu

Množství 500 mg kofeinu, tedy asi tři šálky denně, jsou pro lidi se zvýšeným tlakem nevhodné. Kofein způsobí zúžení cév, a krev se tak musí pumpovat rychleji. Zkuste si dát příště espreso bez kofeinu!

Jezte jogurt!

Kelímek jogurtu denně sníží krevní až o třetinu. to vědci z univerzity Minnesotě. Přírodní obsažené udržuje cévy a pomáhá krevní tlak Dejte si banán! Je velmi bohatý na draslík, což je minerál důležitý pro rovnováhu tekutin v těle, a pomáhá snížit krevní tlak. Kromě toho obsahuje i řadu vitaminů. Další potraviny, v nichž najdeme draslík, jsou ořechy, semena, mléko a některé druhy ryb.

Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
21. 8. 2018 • 22:43

Hezky napsané Nestačím se divit tomu, kolik lidí v mém okolí má vysoký tlak. I manželovi ho teď diagnostikovali, tak jsme si pro jistotu hnedka koupili měřič krevního tlaku. Abysme měli alespoň nějakou jistotu, že výsledky budou přesné, raději jsme předem mrkli na pár recenzí na https://www.arecenze.cz/merice-krevniho-tlaku/ a nakonec koupili Omron M6 Comfort Intelli, protože se nám z hlediska cena / kvality zdál nejpřijatelnější.

flavicius
8. 2. 2014 • 19:58

Banány celkem fungují Já jich jím asi 3 kg denně. Ale jde to i bez nich. Základem je změna životního stylu a jídelníčku. O tom, jak jsem si snížil krevní tlak a zbavil se léků píšu na blogu: http://blog.rebelia.cz/jak-jsem-se-zbavil-leku-na-tlak/

marieelle
19. 5. 2013 • 18:47

měla jsem ho již po dvacítce, a byla jsem velmi štíhlá. Myslím, že se stím nedá mnoho dělat, sdnad jsou na vině hormony.

majojo
19. 5. 2013 • 09:30

Jen si dovoluji upozornit, že vysoký krevní tlak znamená i zátěž pro srdce - a podle mého laického názoru mu zrovna ten draslík z banánů neprospěje. Stejně jako cukrovce, která bývá s touhle zátěží taky spojena.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.