16 dobrých rad, jak žít zdravě a přitom si život pořádně užívat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

16 dobrých rad, jak žít zdravě a přitom si život pořádně užívat

Alkohol bychom měli téměř úplně vynechat.
Alkohol bychom měli téměř úplně vynechat. (Foto Shutterstock)

Nechce se vám denně dřít v posilovně i za tu cenu, že byste mohli jíst cokoliv? Měli byste držet dietu, ale bojíte se, že budete nenávidět celý svět? Máme pro vás pár tipů jak zhubnout, udržet si pěknou linii a nemít z toho »depku«! Zkrátka bezbolestně být v kondici a užívat si života. Stačí jen dodržovat několik zásad. A ani to nebude bolet.

1. Menší porce

Dejte si k večeři salátovou misku jen částečně plnou. Nemusíte přece spořádat velkou porci jako obvykle. Hromada zeleniny ještě neznamená, že vás vitamíny spasí. Když budete jíst pomalu, nehltat, mozek si rychleji uvědomí, že žaludek je plný.

2. Vyberte si jídlo už doma

Než vyrazíte na večeři, vyberte si to, co si dáte, už doma podle webových stránek restaurace. Nebudete si tak muset menu prohlížet znovu, a tím vás nebudou lákat tradiční dobroty, jako třeba hamburger s hranolky.

3. Půl porce s sebou

Pokud víte, že vaše oblíbená restaurace dělá příliš velké porce, objednejte si klidně půl porce domů a půl porce na talíř. Vyvarujete se pak toho, že budete jídlo do sebe cpát celé.

4. Pište si deník

Vytvořte si plán toho, co budete jíst celý týden. Možná si neuvědomujete, co schroupete přes den. Napsaný plán vám může pomoci určité potraviny nahradit a nestane se vám, že byste sáhli po něčem jiném.

5. Prokládejte drinky sodovkou

S přáteli jdete pařit a nechcete se opít a zároveň přibrat? Pozor, alkohol je přece velmi kalorický. Prokládejte drinky sodovkou nebo vodou s citronem. Nemá žádné kalorie a nikdo nepozná, že nepijete alkohol.

6. Káva? Jedině latte…

Vyhněte se kávě se šlehačkou a dejte si po ránu raději latte s dvojitou pěnou. Ušetříte asi sto kalorií a navíc pěna dodává sytost každému doušku. Vizuálně je to pak podobné.

7. Projděte se

Udělejte si po práci krátkou procházku kolem bloku. Jen deset minut, prokrvíte tak vaše srdce a nebudete mít hned po návratu domů takový pocit hladu.

8. Voda zasytí

Před každým jídlem vypijte aspoň jednu sklenici vody. Jídla pak sníte méně a budete mít větší pocit sytosti a menší hlad.

9. Porcujte

Buďte chytří ohledně porcí. Když si dáte kuře, mělo by být o velikosti balíčku karet. Porci sýra jen tři kostky a jedna porce chleba odpovídá velikosti kazety. Pamatujete ještě na audiokazety, ne?

10. Nezaměřujte se jen na jídlo

Když sedíme v restauraci, hodně chutí, vůní i věcí nám připomíná různá jídla. Nekoukejte se kolem sebe a zaměřte se jen na toho, s kým tam sedíte. Vyvarujete se pak toho, že si objednáte něco, co byste neměli. 11. Jablko po ruce

Mějte u sebe vždy jedno jablko. Když vám zakručí v břiše, kousněte do něj a dlouho jej žvýkejte. Zabráníte tak pocitu hladu.

12. Pravidelný spánek

Dopřejte si každou noc minimálně osm hodin spánku. Nejenže víte, že těch osm hodin nebudete prohrabávat lednici, ale když budete odpočatí, nebudete mít tolik chuť na sladké.

13. Jogurt v lednici

Vždy když dostanete chuť na nějaký dezert nebo jinou sláďoru, mějte v lednici malý bílý jogurt. Místo dezertu sáhněte po něm.

14. Zubní pasta po jídle

Čistěte si zuby hned po večeři. Čištění zubů potlačuje chutě, nebudete tak rozežraní a nebude vás to svádět k nočnímu obžerství.

15. Nechoďte hladoví v supermarketu

Nikdy nechoďte nakupovat, když máte hlad. Vždycky si dopřejte něco do bříška. Když budete rozežraní, nakoupíte i potraviny, které jste vůbec nechtěli a doma toho budete litovat!

16. Neservírujte na stole

Všichni máme v oblibě servírovat jídlo až na stole a postupně si přidávat. Vyvarujte se toho! Naberte si jídlo již na pultu v kuchyni a snězte jen tu porci, kterou jste si přidělili a bez přídavku. Pokud budete mít další porce na očích, bude vás to zbytečně lákat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.