Statečný Honzík (15) se pere s těžkou nemocí: Pes Sony mu nahrazuje ruce a nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Statečný Honzík (15) se pere s těžkou nemocí: Pes Sony mu nahrazuje ruce a nohy!

Sonyho jako asistenčního psa vycvičilo a Honzovi zdarma poskytlo obecně prospěšné sdružení Pomocné tlapky.
Sonyho jako asistenčního psa vycvičilo a Honzovi zdarma poskytlo obecně prospěšné sdružení Pomocné tlapky. (pro Aha! – Václav Vaněk)

„Před čtyřmi lety vyšlo u nás doma černé slunce s bílou tečkou nad levým okem vážící 38 kilo,“ říká Václav Vaněk (38), táta těžce nemocného Honzy (15). Řeč je o dnes již šestiletém černém labradorovi Sonym. Je rukama, nohama a největší psychickou podporou jeho syna připoutaného k invalidnímu vozíku.

Honza se narodil jako zdravé miminko. Pak přišla rána z čistého nebe. „Měl pořád zvýšené některé testy a nevědělo se proč. Jedno z mnoha vyšetření prokázalo progresivní svalovou dystrofii typu Duchenne,“ říká smutný táta. Honzovi nezastavitelně ochabují svaly na rukách, nohách, ale i srdce a plíce. „Většina pacientů umírá na problémy s dýcháním kolem dvacátého roku života,“ dodává Václav Vaněk. Honzovi rodiče nic netají a jejich syn se ke svému osudu staví velmi statečně.

Honza ví, co ho čeká, umí se ale radovat ze života a Sony je mu stále nablízku. Otevírá mu dveře, nosí telefon, podává věci, sundává ponožky, navléká rukavice. Na povel »hledej maminku« přivolá rodiče. „Běží pro jednoho z nás a čumákem nás dostrká tam, kam máme jít,“ říká Václav Vaněk. Sony chodí s Honzou do školy, k lékaři, létá s ním na dovolenou.

Navzdory smrtelné nemoci Honza žije jako ostatní kluci. Baví ho počítače, muzika, literatura, lítá venku s kamarády, i když na vozíčku. Se Sonym jsou maskoty a fanoušky házenkářského oddílu jeho sestry. „Základní školu končí s jednou dvojkou a od září v Plzni nastupuje na střední průmyslovou elektrotechnickou školu obor informační technologie. Moc se těší,“ dodává táta. I tam ho bude Sony věrně doprovázet.

Co je svalová distrofie Duchenne

Progresivní svalovou dystrofií typu Duchenne trpí stejně jako Honza v Česku asi 500 hochů. „Zatím neexistují léky, které by nám dávaly alespoň malou naději,“ říká táta Václav Vaněk. Rodiče dětí založili neziskové sdružení Parent Project (www.parentproject.cz). „Shromažďujeme peníze na výzkum nemoci, na pomůcky, které nehradí pojišťovna a na výlety, aby děti měli ze svého krátkého života alespoň něco,“ objasňuje Vaněk.



Autor:  vet

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.