Sluníčko slaví svůj den: Vyrazilo na mejdan... Schovalo se za mraky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sluníčko slaví svůj den: Vyrazilo na mejdan... Schovalo se za mraky!

Vypadá to, že i v květnu se bude sluníčko schovávat za mraky.
Vypadá to, že i v květnu se bude sluníčko schovávat za mraky. (Foto Profimedia.cz)

V kalendáři má svátek kdekdo i kdeco. Dnešní den je však výjimečný, protože slaví hvězda, bez níž bychom si těžko život představili! Na dnešek připadá Den Slunce! A proč je tak výjimečné? Má úžasnou schopnost povzbudit naší mysl, ale může nás i pořádně popálit. Bohužel letošní rok je zatím na sluneční paprsky chudý a v květnu to o moc lepší podle meteorologů nebude.

Počátek letošního roku je považován za jeden z nejtemnějších v historii. Leden ani únor nepřinesly ani jeden celý den plný sluníčka. Březen i duben už měly slunečního svitu sice šestkrát více, ale i tak se nijak nevytáhly. V porovnání s rokem 2007, který byl v posledních letech na sluneční paprsky nejbohatší, svítilo sluníčko v dubnu před šesti lety více než dvakrát intenzivněji než nyní.

„Začátek letošního roku byl »temný« podobně jako rok 1946. Bohužel ani letošní květen mnoho slunečných dnů nepřinese,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu. Z výhledu počasí to zatím vypadá, že spíše než sluneční brýle budeme častěji potřebovat deštníky nebo pláštěnky.

O svátku

Den Slunce byl původně vyhlášen jako podnět pro využívání sluneční energie. Později se z 3. května stala i astronomická a romantická připomínka sluníčka.

Víte, že…

…Slunce je koule žhavých plynů o průměru 1,4 milionů km?

…hvězda je od Země vzdálená 149 600 000 km?

…sluneční paprsek k nám letí 8 minut a 20 vteřin?

….z množství hélia a vodíku, které tvoří Slunce, lze vypočítat, že hvězda svítí téměř 5 miliard let a bude ještě svítit 5 až 7 miliard let?

…teplota povrchu se odhaduje na 5 500 °C, zatímco v jádru zhruba na 14 000 000 °C?

Slunce a zdraví…

…dobrý sluha

Délka slunečního svitu má vliv na lidskou psychiku. Zamračené dny nám ubírají energii, zatímco dny plné sluníčka nás nabíjí a podporují výkonnost. »Od ruky« nám to jde nejlépe při polojasné obloze s teplotou vzduchu okolo 20 °C. „Optimální je, pokud se délka denního svitu pohybuje kolem osmi hodin. To se tvoří v kůži dostatečné množství vitaminu D,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. Ačkoli vitamin D obsahují i některé druhy potravin, Slunce je pro jeho tvorbu v našem těle rozhodující. A k čemu je »déčko« dobré? Chrání tělo před nemocemi jako je například chřipka a posiluje obranyschopnost organismu.

…a zlý pán

Sluníčko v zimě zahřeje jak na těle, tak i na duši. V létě je ale zrádné, protože svítí intenzivněji. Proto za jasné oblohy patří k vycházce venku sluneční brýle, pokrývka hlavy a opalovací krém. „Zejména pak pozor na horách, tam je díky vyšší nadmořské výšce atmosféra méně mocná, a pohlcuje menší množství škodlivého slunečního UV záření,“ upozorňuje meteoroložka. UV záření by se podceňovat nemělo, zejména tehdy pokud je zeslabená ozonová vrstva, která jindy toto nebezpečné a pro člověka neviditelné záření pohlcuje. Může způsobit rakovinu kůže.

Pozor na blesky: Bylo jich 1673!

Co by to bylo za jaro bez pořádných, prvních bouřek. Už koncem minulého týdne se nad Českem několik velkých bouří prohnalo. Stejně tak tomu je i tento týden. Ze středy na čtvrtek se nad našim územím rozsvítilo na 1673 blesků! Bouřky se mohou objevovat ještě i během dnešního dne a zítřka.

Jak bude?

Dnes: Zataženo, déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Den 14 až 18 °C, ojediněle až 20 °C.

Zítra: Převážně oblačno, místy přeháňky. Noc 10 až 6 °C, den 17 až 21 °C.

Neděle: Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Noc 10 až 6 °C, den 17 až 21 °C.

Pondělí: Polojasno až skoro jasno. Noc 7 až 3 °C, den 18 až 22 °C.

Úterý: Polojasno až oblačno, místy přeháňky. Noc 9 až 5 °C, den 17 až 21 °C.

Středa: Polojasno až oblačno, místy přeháňky. Noc 11 až 7 °C, den 20 až 24 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.