TIP na víkend: 13 pokojových rostlin, které vám pročistí vzduch | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

TIP na víkend: 13 pokojových rostlin, které vám pročistí vzduch

Ledviník
Ledviník (ane)

Rostliny, bylinky i okrasné květiny by neměly chybět v žádné domácnosti. Jsou krásné a užitečné, máme je na ozdobu a také nám čistí vzduch. Odstraní spoustu škodlivin, a produkují čerstvý kyslík.

Rostliny vychytávají škodlivé látky v ložnicích, obývacích pokojích či kuchyních vašich domácností. Většinou se jedná o těkavé organické látky, obsahující uhlík, který rostliny nutně potřebují k výživě. Berou jej z čehokoli, molekuly škodlivých látek tak rozbijí a ze vzduchu eliminují.

Všechny rostliny obohacují vzduch kyslíkem a vlhkostí. Odpařování vlhkosti rostlinami je navíc samoregulační. Do suchého vzduchu odpařují více, než do vlhkého. Kromě vody i silice, které vzduch osvěžují, dezinfikují a působí blahodárně na dýchací systém i psychiku.

Areca Palm

Také známa jako »žlutý motýl na dlani«. Areca palm je jednou z nejpopulárnějších a nejelegantnějších palem. Je tolerantní k vnitřnímu prostředí, uvolňuje velké množství vlhkosti do vzduchu, odstraňuje chemické toxiny a navíc je krásná. Areca je řazena mezi nejlepší pokojové rostliny, které odstraní všechny vnitřní vzdušné testované toxiny. Umístěte na přímé, jasné, sluneční světlo.

Raphis Palm

Tato velká palma je vysoká šest až dvanáct centimetrů, pyšní se širokými lesklými listy, na čtyřech tlustých větvičkách. Je vysoce odolná proti hmyzu a je skvělá pro zlepšování kvality vnitřního ovzduší. Roste pomalu a snadno se udržuje. Nejlépe prospívá na přímém, slunečním světle.

Bambusová palma

Snadná údržba a oblíbená odrůda. Bambusové palmy čerpají tolik potřebné vlhkosti do vnitřního ovzduší, a to zejména v zimních měsících, kdy nám topení vysušuje vzduch. Tato palma je také jedna z nejlépe hodnocených rostlin testovaných na odstranění benzenu, trichlorethylenu a formaldehydu. Umístěte na přímé, jasné, sluneční světlo. Má ráda teplo.

Gumovník

Tato rostlina je velmi houževnatá, bude tolerovat i tmavá místa a nízké teploty. Je to prostě vynikající pokojová rostlina. Snadno se množí a je skvělá pro odstraňování chemických toxinů z vnitřního prostředí, zejména formaldehydu. Dokáže žít kdekoliv.

Dracéna

Dracéna je velmi atraktivní pro svoje tmavě zelené úzké listy. Rostlině listy ze spodní části postupně odumírají a nahoře se tvoří nové. Je jedna z nejlepších pro odstraňování trichloreoethylenu. Toleruje zanedbávání a temné prostředí. Proto se o ni nemusíte starat každý den. Nejlépe prospívá na nepřímém slunečním světle. Jak dracéna roste, tvoří dřevitý kmínek. Pokud vám rostlinka a její listy připadají staré, nevyhazujte ji a dejte jí šanci zkrácením kmene. Ten se potom v místě řezu rozvětví.

Anglická Ivy

Často se používá jako rostlina k pokrytí půdy ve veřejných atriích a jiných prostranstvích. Zkuste ji pěstovat také v závěsných koších, kde hezky vynikne. Je snadno pěstitelná a přizpůsobí se na různá domácí prostředí. Nicméně se jí nedaří ve vysokých teplotách. Nedávejte ji proto na přímé slunce, rostlina má ráda spíše temnotu.

Pothos

Jedním z hlavních důvodů, proč je Pothos populární je, že snese méně světla, méně vlhkosti a nižší teploty než mnoho jiných rostlin. Pothos je považována za jednu z nejlepších pokojových rostlin pro odstranění všech toxinů vnitřního vzduchu. Také se mu říká »ďáblův břečťan«. Nejvíce se využívá v interiéru a má několik odrůd. Pothos nemá rád mokro, tudíž by zemina neměla zůstat příliš vlhká. Prořezávat by se měl selektivně, lépe tak poroste. Nedávejte ho na přímé světlo, nevadí mu ani tma.

Ficus Alii

Jedná se o novou odrůdu fíkusu, která si rychle získává na popularitě. Má štíhlé listy tmavě zelené barvy, a to zvyšuje na jeho atraktivitě. Je schopný čistit vzduch, snadno roste a je odolný proti hmyzu. Je vynikající volbou pro domácnosti nebo kanceláře. Občas mu ale padají listy. Nejlepší je ho dát na přímé jasné sluneční světlo.

Boston Fern

Tyto rostliny rodu Nephrolepis exaltata jsou pravděpodobně jednou z nejstarších skupin kapradin. Mnoho z nich bylo nalezeno jako fosílie a datují se do pravěku. Boston Fern se pyšní tuhými listy, které vyčuhují ven, visící dolů, a které rychle stárnou. Pěstuje se pouze pro ně. Nejlépe vynikne v závěsném koši. Tato pokojová rostlina vyžaduje určitou pozornost. Musí se často zalévat, nebo listy rychle zhnědnou a začnou klesat. Je nejlepší pro odstranění znečišťujících látek v ovzduší, zejména formaldehydu, a pro přidávání vlhkosti do vnitřního prostředí. Nejlépe jí je na nepřímém slunečním světle.

Peace Lily

Krásná rostlina, která nemá moc hezký český název – Lopatkovec, vyrábí krásné bílé listy. Má vysokou rychlost transpirace a těší se velké vlhkosti, proto ji často zalévejte. Odstraňuje alkohol, aceton, trichlorethylen, benzen a formaldehyd. Má schopnost odstraňovat látky znečišťující ovzduší a vyniká ve všech kategoriích. Nejlíp je jí na nepřímém slunci, spíše ve stínu.

Tenura trojžilná

Všem známý tchynin jazyk dokáže pohlcovat trichloretylen, benzen, toluen, xylen a formaldehyd. Pokud zvýšíme počet těchto rostlin v místnosti, zvýšíme tak i její účinnost. Můžeme ji umístit kamkoliv v bytě, na tmavší místa, nejlépe ve skupinkách po třech rostlinách. Pěstujte v úzkých ozdobných květináčích. Její dlouhé a špičaté masité listy tvoří trsy a bývají zbarveny do žluta, zelena a bíla. Mohou měřit až 80 cm na výšku.

Kroton

Patří k nejúčinnějším rostlinám, vedle své dekorativnosti má jistou schopnost absorbovat formaldehyd. Pochází z rovníkového pralesa Malajsie a ostrovů Pacifiku, má vykrajované listy a podle odrůd nejrůznější pestrobarevné zabarvení jako je zelená, žlutá, červená, hnědá, oranžová a všechny odstíny teplých barev.

Ledviník

Tato kapradina filtruje nejlépe ze všech rostlin formaldehyd a dobře absorbuje xylen. Daří se jí dobře v koupelně nebo ložnici obrácené na sever, nebo v obývacím pokoji, kde hrozí nejvyšší výskyt formaldehydu. Pochází z vlhkých tropických oblastí, proto ji celoročně prostřikujte vodou z rozprašovače.

 



Přečtěte si
František Klapal
20. 2. 2023 • 15:35

To jsou super tipy, můžeme doma vyzkoušet. Právě téma čistoty vzduchu, který doma dýcháme teď hodně řešíme. Právě v tomto ohledu mě i hodně zaujala jedna rekuperační jednotka od https://rekuperace-aldes.cz/ Máte s rekuperací někdo zkušenosti? Myslíte, že pořízení takové jednotky dává smysl? Budu moc rád za jakoukoliv odpověď, díky mockrát.

Lubica258
8. 4. 2019 • 19:25

Já dávám přednost čističce vzduchu https://www.vzdusin.cz/cisticky-vzduchu/Cisticka-Olimpia-Splendid-Aura-Li , která ze vzduchu vyčistí veškeré bakterie a viry, což je super hlavně v zimě, když je hodně nemocí.

mrazkova@tiscali.cz
4. 4. 2018 • 18:33

Děkuju za článek, bude se hodit. My si skoro všechny pokojové i zahradní květiny objednávali od firmy Garden Service - http://gardenservice.cz/ , která nám s návrhem naší zeleně i pomáhala. Rozhodně mohu doporučit, je vidět, že se v tomhle oboru dost vyznají.

adelavanackova
11. 5. 2013 • 19:00

Me take rodina neverila, kdyz jsem prisla s novinkou z Objeveno.WZ.cz ale ted koukaji s otevrenou pusou, jak skvele se mi dari a kolik uz jsem vydelala! Mam z toho fakt radost

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.