Další rána pro vaše úspory: Klesnou úroky i u pojistek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Další rána pro vaše úspory: Klesnou úroky i u pojistek!

Umíte si to počítat?
Umíte si to počítat?  (Profimedia.cz)

Od druhé poloviny července se lidé dočkají další nepříjemnosti. Nejdříve klesly úroky u spořících účtů,  od druhé poloviny července klesnou úroky výnosů i u pojistek. Pokles to bude znatelný, nejenže se to dotkne obyčejných lidí, ale o tomto nařízení málokdo vůbec ví.

 

„Na základě nařízení České národní banky přichází 21. července v platnosti nařízení, kvůli němuž se sníží technická úroková míra o čtvrtinu, což znamená, že výnosy z pojistek životního pojištění tak budou o hodně nižší, než je tomu doposud,“ uvedl člen představenstva Jiří Klaban ze společnosti Kapitol, která se zabývá finančním poradenstvím. 

I když se to nejvíce dotkne obyčejných lidí, oni o této změně vůbec netuší. Navíc změna to bude opravdu znatelná – výnosy z úroků tak budou o čtvrtinu menší. „Po tomto datu dojde ke snížení  maximální výši technické úrokové míry z 2,5% na 1,9%, tedy více jak o čtvrtinu. Pokud někdo chce využít vyššího garantovaného zhodnocení, měl by si pospíšit, protože nikde není psáno, že pojišťovny nepřistoupí ke snížení dříve," dodává Klaban.

Na rozdíl od spořících účtů pojišťovny většinou garantují vysoký úrok po celou dobu platnosti uzavřené smlouvy a klienti tak mají záruku, že jim nikdo garantované zhodnocení nemůže v průběhu snížit.

„Na trhu existují produkty, které umí garantovat vysoké zhodnocení nejen v době spoření, ale i v době výplaty penze. Například současný třicátník, který se rozhodne spořit na důchod 1 000 Kč měsíčně, dosáhne na garantované výplatě penze o více jak 100 000 Kč více, díky vyššímu garantovaném výnosu, než jeho vrstevník, který se rozhodne po 20. červenci,“ vysvětluje na konkrétním příkladu Klaban.

Zajímavostí je, že je to teprve třetí snížení za posledních 13 let. Limit poprvé Česká národní banka stanovila v roce 2000 na hranici 4%, o čtyři roky později technickou úrokovou míru snížila na 2,4%, v roce 2010 ji pak zvýšila o na 2,5. Nyní v červenci klesne na pouhých 1,9%.

Autor:  onl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.