5 tipů jak vybrat zahradní nábytek: Posaďte se na terase... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

5 tipů jak vybrat zahradní nábytek: Posaďte se na terase...

Posaďte se na terase...
Posaďte se na terase... (Foto scom a archiv )

Konečně se oteplilo! Kdo má zahradu nebo alespoň prostornější balkon nebo terasu, určitě se už těší na venkovní posezení. Čerstvý vzduch, ptačí zpěv a šumění stromů dokáže spolehlivě vyčistit mysl. Chcete si pořídit nový nábytek? Aha! poradí, na co si dát při jeho koupi pozor.

1. Bude se dobře udržovat?

Zahradní nábytek musí dlouho vydržet, měl by být být pohodlný a snadno udržovatelný. „Pro venkovní prostory je velmi praktický nábytek z kovu, vyrobený z tenkých, ale pevných částí. Díky tomu se s nimi snadno manipuluje,“ vysvětluje Lenka Kocourková, majitelka interiérového butiku nabízejícího zahradní nábytek.

2. Půjde snadno uskladnit?

Vybírejte lehce přenosný nebo rozmontovatelný nábytek, který bude možné na zimu bez problémů uskladnit. Pokud nemáte dostatek místa a musíte nábytek nechat i v zimních měsísích venku pod plachtou, vybírejte ty nejodolnější materiály, například tropické dřevo jako je teak či eukalyptus.

3. Kam ho umístíte?

Před nákupem zvažte, kam posezení umístíte. Na otevřenou terasu se hodí odolné materiály, jako umělý ratan, teak, nerez, hliník a kvalitní designový plast. Na zakrytý balkon či částečně krytou terasu vyberte přírodní materiály, např. ratan nebo choulostivější dřevo. Důležitý je také povrch, na kterém budou židle či křesla stát. Kovové patky mohou dřevěnou podlahu poškrábat. Tenké nohy nábytku zase zapadnou do dlažby se širokými spárami a bude se tedy převracet. Na trávníku pak bývá nestabilní kovový nábytek.

4. Je pohodlný?

U nábytku pro relaxaci preferujte pohodlné kousky, nejlépe polohovatelné. V případě stolování nezapomeňte na výšku a hloubku sedu. V hlubokém křesílku u nízkého stolečku se dobře nenajíte. Sezení si zpříjemněte dekorativními sedáky a polštářky.

5. Jak je odolný?

Dřevěné posezení je lepší kupovat ošetřené – s lakovaným, barveným, mořeným, voskovaným nebo olejem napuštěným dřevem, pak tolik nepodléhá vlivům počasí. Také umělý ratan je odolný, a přitom si zachovává rustikální styl. Je pružný a nepraská. Důležitá je konstrukce, na které je výplet natažen, nejlepší jsou konstrukce z hliníku, které mají neomezenou životnost, jsou lehké a praktické.



Autor:  efr

Přečtěte si
František Klapal
19. 2. 2023 • 22:20

Také vybíráme, díky za tipy. Já to vidím tak, že půjdeme do ratanu. Na naši terasu podle mě bude ratanový nábytek ideální. S čím bych ale spíše potřeboval poradit je výběr stínění. Přemýšlím nad pevným přístřeškem nebo nějakou markýzou. Zatím se přikláním spíše k druhé variantě. Dost se mi například líbí markýzy proti dešti od https://www.t-shade.cz/markyzy/ Má s nimi někdo zkušenost?

koliaska
16. 2. 2022 • 14:46

Je pravda, že nějaký nový zahradní nábytek se letos chystáme na terasu kupovat. Vaše tipy a rady se tedy určitě budou hodit. Asi to ale necháme až na jaro. Teď se chystáme pustit do interiéru našeho domu. Už máme vypracovaný návrh od http­://www­.pwin­teri­er.cz/ a myslím si, že to bude vypadat skvěle. Uvidíme jak dlouho bude trvat realizace. Snad to bude rychle hotové.

ivannavratil386
29. 1. 2019 • 00:02

Já myslím, že super tipy. Já osobně mám asi nejradši dřevěný zahradní nábytek. Sám mám na zahradě nábytek z teakového dřeva a ten je parádní. Dlouho vydrží a skvěle se udržuje. Kupoval jsem ho tady: https://www.zahradni-dreveny-nabytek.cz/

02ilonka
21. 10. 2015 • 23:21

Moc dobrý článek! Pomohl mi rozhodnout se, jakou soupravu si koupím do obýváku. Nakonec zvítězila tahle http://www.nabytek-ratan.cz/ratan-umely/176-atmosphere-dva-barevne-druhy-potahu-v-cene.html

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.